IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата европейска агенция за гранична охрана стартира на българската граница

Искаме да превърнем Европа не в крепост, а в добре регулирана система, каза премиерът Бойко Борисов

15:33 | 06.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Новата служба на Европейския съюз (ЕС) за гранична и брегова охрана стартира днес от българо-турската граница.

Създаването й еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос определи като „безпрецедентно постижение на европейската воля и единство, символ за Европейския съюз". На пресконференция на ГКПП "Капитан Андреево" Аврамопулос допълни, че ЕС може да действа съвместно и че е ефективен в справянето с предизвикателствата пред сигурността, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Еврокомисарят изрази благодарността си към премиера Бойко Борисов и към „Фронтекс” за отличната работа и сътрудничество. Той подчерта, че министър-председателят на България е сред основните вносители и застъпници за създаването на Агенцията за европейска гранична и брегова охрана.

По думите му сътрудничеството със съседите от региона е от съществено значение в този процес. „Новата агенция има по-широки правомощия да си сътрудничи и подкрепя съседните страни. Тя не съществува независимо от държавите, а съществува чрез тях, затова всички трябва да се опитаме работата да бъде ускорена”, каза еврокомисарят. 

Министър-председателят Бойко Борисов посочи от свая страна, че „в последните две години Европа беше превърната в разграден двор. За български гражданин беше проблем да влезе в Шенген, а мигрантите минаваха спокойно навсякъде”.

„Искаме да превърнем Европа не в крепост, а в добре регулирана система. Има контролно-пропускателни пунктове – когато знаем кой с каква цел е влязъл, хуманна и солидарна Европа ще направи необходимото, за да го защити. Искаме да въведем този ред”, посочи още Борисов.

Преди година и половина - две идеята за затваряне на външните граници на ЕС се приемаше като ерес, припомни Борисов. Той определи като ключово заседанието на Съвета на ЕС в Братислава, завършило със заключението, че без много бързи и ефикасни мерки проблемът ще се разраства.

„Няма по-хубаво място за живот и по-успешен модел на управление от ЕС, затова всички потоци на мигрантите са към Европа. Няколко години България се бори сама, изпълнявайки стриктно задълженията си към ЕС. След Братислава Съюзът вече не е съшият. Той показа, че може да бъде бърз, ефективен, да проявява необходимата солидарност и най-вече – да прилага мерки на терен”, посочи министър-председателят.

Той подчерта, че не бива да се приема, че стартирането на новата европейска агенция е насочено срещу Турция.

„Напротив, това трябва да е знак към всички в Европа за значението на споразумението с Турция. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти. Турция трябва да остане наш стратегически партньор”, заяви българският премиер.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи стартирането на Агенцията като началото на още по-ефективно и солидарно сътрудничество за охраната на европейските граници в името на сигурността на всички европейски граждани. По думите й фактът, че Агенцията стартира работа именно в България, е израз на признание за ангажираността и проявената отговорност на българската държава за опазване на външните граници на ЕС.

„Ще продължим да го правим и занапред, в сътрудничество с нашите съседи и партньори, защото надеждните и сигурни външни граници са първостепенна отговорност на всички нас при безпрецедентния бежански натиск и е необходимо да има споделена отговорност”, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
albobo76
преди 7 години
Ужас - като знам как си пазят границата европейците, нищо добро не ни чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още