IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът и работодателите заедно ще променят закони за бизнес средата

Мая Манолова започна диалог с предприемачите за коректно плащане на трудовите възнаграждения на работниците

22:22 | 14.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Асоциация на индустриалния капитал в България</em></p>

Снимка: Асоциация на индустриалния капитал в България

Асоциацията на организациите на българските работодатели се срещна с омбудсмана на Република България по повод предложенията за промени в законодателството, свързани с подобряване на защитата на работниците и служителите в случаи на неизплащане на работни заплати.

Текстове в редица закони трябва да бъдат внимателно прецизирани, така че да бъдат защитени както интересите на работниците, така и да не се създават възможности за злоупотреби и влошаване на бизнес средата в страната.

За това се договориха омбудсманът Мая Манолова и представители на работодателските организации –  Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на среща по инициатива на предприемачите.

Работодателите изразиха своите притеснения за част от текстовете на вече подготвени законодателни промени.

По време на разговора участниците сближиха вижданията си по някои въпроси и се съгласиха, че законодателството трябва да се прилага ефективно и само  когато има дефицити – да се променя, съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Бизнесът ще настоява да се прецизират текстовете, които се отнасят до промени в Търговския закон, Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, Гражданския процесуален кодекс и Закона за обществените поръчки, така че предложенията да не възпрепятстват както правенето на бизнес, така и коректното плащане на трудовите възнаграждения на служителите.

Участниците в работната среща решиха диалогът по подобни проблеми на трудовите правоотношения да е постоянен процес и да предшества законодателни инициативи, за да се гарантират по-добре обществените интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още