IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Салчев: До 2020 г. може да привлечем до 3 млрд. евро от еврофондовете за здраве

Не се правят анализи, което води до неефективно изразходване на средствата, смята експертът

09:36 | 10.06.13 г.
П. Салчев: До 2020 г. може да привлечем до 3 млрд. евро от еврофондовете за здраве

„От програмния период до 2020 година здравеопазването може да привлече до 3 млрд. евро, с които да се подобри сектора в България“, коментира пред Bulgaria On Air проф. Петко Салчев от Националния център по обществено здраве и анализи.

По думите му е важно да се обърне внимание на застаряващото население." Голяма част от българите са в лошо здраве, а в болничните заведения няма легла за дългосрочна грижа. Там където има – намаляват“, обясни Салчев.

Друг проблем в здравната сфера е, че не се правят анализи и се получава неефективно изразходване на средствата. "Необходимо е изследване на достъпа на населението до здравните услуги, както и за профилактиката на българите“, каза още той. Пример за необходимостта от подобни изследвания е, че за последната година има десет клинични пътеки, по които няма и един човек, който да е минал. И обратното – имаме добър пример – програмата за намаляване на инфаркти действа наистина, защото имаме стабилно намаляване на сърдечните удари в страната.

В последно време са наблюдава оттегляне на държавата от профилактичните прегледи. „Програмите за тях не се използваха докрай и институциите обвиниха личните лекари, без да помогнат с допълнително финансиране“, допълни Салчев.

Необходимо е да се помисли и за баланса между здравните институции, каза той. „От създаването си на Националната здравноосигурителна каса тя е втори властови център след Министерство на здравеопазването. Двете институции водят собствени политики, в основата на които обаче не стои човекът и това води до сериозна криза в този сектор“,

Според него стъпките, които ще предприемат новите управляващи, обаче, няма да са ефективни, защото от шестте приоритета, четири са инструментални подходи, а не политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още