IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри създаването на задължителна здравна карта

Тя ще се изготвя въз основа на областни здравни карти, за които министърът на здравеопазването ще назначава комисия

14:25 | 09.09.15 г.
Парламентът одобри създаването на задължителна здравна карта

Депутатите одобриха създаването на Националната здравна карта с окончателно гласуване на текстове от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). По картата ще се определя необходимостта от лечебни заведения за всеки район в страната.

На критиките на опозицията срещу здравната карта министърът на здравеопазването Петър Москов отговори, че така ще се спре възможността да има разправа с политически неудобни лица.

"Ако болницата не е място, което да отговаря за болните, а е място за назначения на политически партии, срещу това трябва да се изправим. Сериозна част от тези болници са скрити механизми за облагодетелстване на партии и на техни деятели“, упрекна Москов.

Спорен беше текстът, че в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени от Националната здравна карта, НЗОК ще сключва договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерии и ред, определени с Наредба на министъра на здравеопазването. В крайна сметка той беше подкрепен от мнозинството.

Чрез Националната здравна карта ще се определят и планират потребностите на населението, достъпът до извънболнична и болнична медицинска помощ на териториален принцип. Тя ще се изготвя въз основа на областни здравни карти, за които министърът на здравеопазването ще назначава комисия.

Народните представители оставиха изискването директорите на Диагностично-консултативните центрове да са специализирали в здравната сфера, като по предложение на ГЕРБ отпадна условието за специалност по медицинска информатика, заедно с тази по здравен мениджмънт.

В закона е записано и формирането на комплексни мултидисциплинарни центрове на деца с увреждания и хронични заболявания и за хора с редки болести.

В началото на дебата по здравния закон министър Петър Москов коментира, че „рефлексът на коалицията между БСП и ДПС отново се задейства“.

Основните текстове от проекта бяха отхвърлени миналата седмица от здравната комисия в НС. Тогава мнозинството не прие едно от най-съществените предложения на Петър Москов - за комплексно обслужване в болниците. Това наложи премиерът Бойко Борисов да даде подкрепа за здравния министър и да обещае, че днес реформата ще получи мнозинство.

В защита на предложената от него реформа от трибуната на парламента Москов  обясни, че новите текстове гарантират адекватен лечебен процес на мястото на бизнесплана в лечението.

"Проектът гарантира достъпност", каза още Москов. Затова призна, че му е трудно да разбере позицията на БСП, която е против реформата. Според министъра се е задействал рефлексът на старата коалиция между социалистите и ДПС. Той определи партията на Лютви Местан като брокер в здравеопазването.

Дебатите по Закона за лечебните заведения продължват.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още