IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високи глоби за нарушителите предвижда новият Закон за храните

Засилва се контролът по всички обекти за обществено хранене по морето

10:27 | 14.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
По-високи глоби за нарушителите предвижда новият Закон за храните

В новия Закон за храните трябва да се направят промени, които да възпират нарушителите и резултатът да бъде спазване на закона, каза в интервю за БТА изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. По думите му предвижда се в него да влязат много от подзаконовите актове, наредби и други, което ще позволи по-лесно да се санкционират нарушителите.

Според д-р Дамян Илиев много важно в новия закон е отделяне на действащия режим за регистрация на различните видове обекти. На отделни щандове, раздалечени един от друг, ще бъдат истинските сирена и тези с растителни мазнини, за да няма объркване. Сиренето на буци, в насипно състояние и неопаковано, ще се предлага в индивидуална опаковка. На отделни витрини ще стоят охладените и замразени меса, поясни директорът на Българската агенция по безопасност на храните. 

Друго много важно нещо е отделяне на действащия режим за регистрация на обекти, на два отделни - обектите, които се занимават с производство и търговия на едро от животински произход и търговия на дребно и заведения за обществено хранене. Отделна регистрация трябва да имат дейности по предлагане на храни от разстояние, транспортната дейност, търговията от наети площи, онлайн търговията. Всички тези дейности ще бъдат регулирани детайлно от новия закон.

Драстично се увеличават санкциите при повторни нарушения, отбеляза д-р Дамян Илиев. Ако при първо нарушение един голям производител е санкциониран с между 4 и 6 хиляди лева, това е нищо за него. При втората група санкцията е 2,5 - 3 хиляди лева и при най-дребните - до 500 лева. Ако обаче някой от тях направи повторно нарушение и с вече влязло в сила наказателно постановление от три години назад, глобата и имуществената санкция стават в троен размер. При системни нарушения предвиждаме глоба в петорен размер.

Областните служби на Агенцията по храните в Бургас, Варна и Добрич, които са най-натоварени през почивния сезон, ще засилят контрола по всички обекти за обществено хранене и по обектите, които са свързани с продажба на храни на дребно - подвижни, временни, сезонни, кетъринг - туристически и тези на територията на хотелските обекти.

Най-честите нарушения са свързани с предлагане на храни без идентификация. Има и храни, които не са добре етикетирани, както и некоректно водени записи за самоконтрол, отчете Илиев.

При услугата ол инклузив“ отговорността за безопасността и качеството на храните, които се предлагат, е на бизнес операторите - производители, търговци, хотелиери и всички по веригата - от производството до заготовката на храните, а БАБХ осъществява контрола, напомни шефът на агенцията.

При летните курорти Агенцията по храните проверява основно за съответствие на сградния фонд и оборудването. Възможно е сградният фонд да не отговаря на броя на хората, които се изхранват там, което рие сериозни опасности. Задължително тези хотели трябва да имат действащи системи за управление на безопасността на храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още