IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицаите излизат на протест на 5 юли

Те настояват за увеличените на възнагражденията и за нови униформи, каквито не са имали от години

16:04 | 25.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

Синдикалната федерация на МВР свиква поличаите на национален протест. Той ще се проведе на 5 юли от 11 часа пред храм-паметника "Александър Невски", реши ръководството на СФСМВР на заседание днес. Към протеста може да се присъединят и другите полицейски синдикати.

"Ако преговорите с ръководството на МВР, а може би и с ръководството на държавата, не протекат по начин, по който ни удовлетворява, няма да ограничим протеста си само с митинга на 5 юли“, обяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Той съобщи, че от януари догодина, когато България поема председателството на Европейския съюз (ЕС), протестите ще станат ежедневни.

По-рано пред БНР той обяви, че утре или най-късно в други ден ще има ясна стратегия за протестните действия.

Полицаите настояват за увеличение на възнагражденията и нови униформи, каквито не са имали от години.
Синдикалистът отхвърли изявленията на управляващите, че полицаите вече получавали новите си облекла.

"Пълни складове може и да има, само че аз не знам къде. Колегите също не знаят! Ние имахме намерение, в интерес на истината, да отидем и да поканим медиите да потърсим някъде в Симеоново някакъв пълен склад, защото ако не се лъжа, така беше казано публично, но се отказахме. Няма пълен склад в Симеоново. Това е истината!", категоричен е Попов.

Той обясни, че колегите му не са получавали униформено облекло от три, четири, дори пет години. Синдикалистът разказа и че полицаите не могат да си купят цяла униформа, ето защо заместват определени елементи от нея с такива, купени на свободния пазар.

Полицейските синдикати вече настояват да преговарят лично с министър Радев. Причината е, че с едно свое изказване той е провалил преговорите между недоволните полицаи и заместник-министъра на вътрешните работи.

"Беше постигнат консенсус по три изключително важни за нас въпроса, касаещи статута на служителите в МВР. На следващия ден министърът с лека ръка задраска този консенсус и си представи Съвета за социално партньорство в МВР едва ли не като някаква експертно-техническа група, създадена да го съветва. В същото време министърът, казвайки това, се постави в една изключително деликатна ситуация, защото от неговите думи ние направихме само един извод - че Съветът за социално партньорство очевидно не е форматът, в който ще преговаряме с това ръководство на МВР", каза Попов.

Той обясни, че полицаите са наясно, че не са приоритет на управляващите. Според него обаче ситуацията била критична.

"Ако смятахме, че вътрешната сигурност и опазването на обществения ред е приоритет на правителството, ние щяхме да искаме поне 25% и нагоре увеличение на заплатите и поне 30 до 50 процента увеличение на бюджета на МВР. Ние говорим за крайна необходимост, а не за приоритети", обясни синдикалистът.

Повече новини от България четете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
skalen orel
преди 6 години
Бихте ли си показали фиша от заплатат г-н полицай....А благата кйто ползвате защо не ги посочите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още