IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отмени наредбата за интеграция на бежанците

Решението беше взето по време на извънредно заседание на служебния кабинет тази вечер

19:53 | 31.03.17 г. 1
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерският съвет отмени Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета с Постановление 208 на Министерския съвет от 2016, съобщава БТА.

Решението беше взето по време на извънредно заседание на служебния кабинет тази вечер. Новината съобщи министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев след края на срещата на министрите.

Мотивът за промяната, е че нормативният акт не работи и трябва да бъдат приети нови правила за интегриране на чужденците, които да бъдат съгласувани между социалното и вътрешното министерство, допълва "Нова телевизия".

"Наредбата не съдържа ясни критерии и изисквания за социалната и културната интеграция на мигрантите", съобщиха от правителствената пресслужба. Според служебния кабинет текстовете създават редица проблеми и генерира напрежение в населените места, особено за кметовете, които следва да изпълняват изискванията на нормативната уредба и, едновременно, да се съобразят с възникващите обществени нагласи, са основните мотиви за решението.

Проектът на новата наредба ще бъде готов до 7 април, уверяват от Министерския съвет.

Постановление 208 беше одобрено през лятото на 2016 година. То описва мерките за интеграция на чуждите граждани, които имат официален статут на бежанци. Сред тях са осигуряване на жилище, детска градина и училище за децата, както и обучение на български език и здравно осигуряване на бежанците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Австрия планира да се оттегли от споразумението на ЕС за разселване на мигранти...а ние ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още