Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

Според еколози проектозаконът спестява над 50 млн. лева на офшорни оператори в ски туризма

Министерският съвет одобри спорните промени в закона за горите, които позволяват да се учредява право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението на терените.

Пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че измененията не обслужват определена фирма, а целят облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти, предаде БТА.

„Новият закон за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма“, посочи Найденов, цитиран от БНР.

Според Найденов с промените се дава възможност за развитието на ски туризъма, което ще доведе до разкриване на нови работни места и развитие на планинските населени места.

Още по темата

Поправките в закона за горите бяха поискани от собственика на съоръженията на Витоша „Витоша ски“. Фирмата отказа да пусне съоръженията за зимния сезон с мотива, че не можела да работи законно.

Проблемът на „Витоша ски“ е, че няма одобрен подробен устройствен план на ски зоната над София. Устройствен план на съществуващите съоръжения изобщо не е възлаган за изработване, а е направен устройствен план на проекта за нова ски зона, който обаче беше върнат в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София.

Заради липсата на подробен устройствен план собственикът на ски съоръженията няма право да учреди сервитут върху терените под лифтовете, както изисква законът за горите.

В тази връзка от Изпълнителната агенция по горите предложиха сами да почистят просеките на лифтовете, а председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева увери, че всички терени, които нямат статут на ски писти, но са ползвани като такива, ще бъдат отдадени под наем на фирмата за срок от поне 1 година.

Според Коалиция „За да остане природа в България“ промените в закона за горите са одобрени за рекордно кратък срок, при пълна липса на прозрачност и обществени консултации. Еколозите са категорични, че поправките дават законови „вратички“ за застрояването на най-стария природен парк на Балканите – Витоша.

„Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона и то не за друго, а в резултат на натиск от една частна фирма, собственик на ски съоръженията в зона Алеко„, посочват от организацията.

„Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, „Витоша ски“ АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от нея промени„, коментират еколозите.


   1| 2    
0
 
0
 
18
nikipet до: Мислещ Следвай0 преди 3 години
По времето на този "фестивал" бях на почивка край язовира. Беше истински кошмар!!!!! Три денонощия планината се тресеше от неясни диви звуци, които би трябвало да снаричат музика. Взпреки, че се намирахме от другата страна на язовира, и ни делеше висок остров, цяла нощ ми подскачаха червата от басовете!!! И така се агитира за защита на ГЛУХАРЯ!??? А година преди това, след този фест беше като след пиянско сборище- рязани дървета за направа на сергии и помощтни временни помещения, висяха изпокъсани заковани с пирони в боровите дървета плакати и указателни табелки, купища боклуци се сипеха навсякъде (някой ги почисти седмица по-късно).... Очевидци на събитието твърдяха, че това ебило наркоманско сборище....... Егати и феста прокламиращ защита на природата!?
0
 
0
 
17
Мислещ до: dasqad Следвай0 преди 3 години
Каква лъжа!!!! Лифтовете ви си работеха без проблеми чак докато дойде време да рекетирате ски-сезона!!!!! Боклуци!
0
 
0
 
16
Мислещ до: todor6104 Следвай0 преди 3 години
Ако обичаш, недей лъга, продажно дезинформаторче! Има разлика между панаир и фестивал, вероятно не го знаеш, защото за теб света вероятно се ограничава до вратата на кръчмата.
http://www.eventim.bg/bg/bileti/beglika-fest-batak-zm-batlboaz-na-zovir-golm-beglik-57111/event.html
0
 
0
 
15
dasqad Следвай0 преди 3 години
Новият Закон за горите, приет през 2011 год. съзнателно и умишлено е направен така, че да блокира работа на съоръженията на Витоша, променяйки законопроекта на Министерски съвет. Законът е прокаран с помощта на Коалиция „За да остане природа в България” е тогавашният зам. министър Георги Костов. Тези промени правят невъзможна работата на Витоша. Законът за горите предвижда учредяване на сервитути на вече съществуващи съоръжения- това посяга на правата на собствениците и е противоконституционно от една страна, а от друга страна изисква няколко години за изработване но нови подробни устройствени планове. До тогава съоръженията не могат да се експлоатират законно. Невъзможно е да бъдат наети пистите, защото единствената писта на Витоша е „Витошко лале”, а всички останали са снежни полета и не могат да бъдат отдавани под наем като ски писти.
1
 
1
 
14
h17 до: orchis Следвай0 преди 3 години
За три месеца знаеш ли колко много изпрани пари са това? А?
И изобщо не им пука за природата ни -- те ще си направят парите, пък после ще ходят в Алпите на туризъм.

Още от Икономика и политика
Минималната заплата става 380 лв. от средата на годината