IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Витоша ски“ настоява за нормативни промени, за да отвори ски зоната тази зима

Държавните институции са категорични, че няма пречки за старта на зимния сезон и използването на ски съоръженията на Витоша

17:06 | 07.12.11 г. 1
„Витоша ски“ настоява за нормативни промени, за да отвори ски зоната тази зима

Собственикът на ски съоръженията на Витоша „Витоша ски“ настоява за нормативни промени, за да отвори ски зоната на Витоша за зимния сезон.

Това стана ясно след срещата на представители на фирмата с представители на  Министерството на земеделието, агенцията по горите, екоминистерството и председателите на парламентарните комисии по земеделие и регионално развитие.

Представителите на държавните институции бяха категорични, че пречки за началото на зимния сезон на ски зоната на Витоша няма. 

Изпълнителната агенция по горите е поела ангажимента да почисти просеките на лифтовете, каквито са предписанията на държавния технически надзор. Надзорът се е произнесъл, че съоръженията са годни за експлоатация, но "Витоша ски" няма учреден сервитут върху териториите под лифтовете, тъй като все още няма одобрен подробен устройствен план.

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева каза още, че на "Витоша ски" могат да бъдат отдадени под наем за срок от минимум една година всички територии, които досега са ползвани като ски писти, но нямат статут на такива. Танева и председателят на комисията по регионално развитие Любен Татарски допълниха, че ще бъдат инициирани и нормативни промени, максималният срок за приемането на които е около месец и половина.

Зам.-изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Красимир Каменов съобщи, че за изграждането на нови съоръжения (лифтове, влекове и ски писти) ще се учредява право на строеж. Това право обаче отново ще се дава срещу одобрен подробен устройствен план и положителна екооценка. Татарски допълни, че предстои да са се уточни дали правото на строеж да се дава само за стъпките, върху които ще се полагат стълбове за лифтове, или за цялото трасе.

Държавата обаче при всички случаи ще си запази правото на собственост върху териториите.

Все пак ски сезонът на Витоша остава под въпрос въпреки готовността на държавната администрация да направи законови изменения и отстъпки в полза на „Витоша ски“.

От думите на Петър Петров от съвета на директорите на фирмата стана ясно, че съгласно приватизационния договор „Витоша ски“ има ангажимент да не променя основната дейност на ски зоната, да не премахва съоръжения и да поддържа персонал, но не и да работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Цялата драма на тези мошеници е, че не могат да дерат всичко наред и за пистите. Ако им ги дадат под наем, ще прогонят всички скиучилища от района на Алеко, за да остане само тяхното. Те миналата година отсекоха главите на скиучителите от Мотен и другите със сезонните карти за лифтовете, сега искат да ги довършат и с наеми за пистите!Запален скиор съм от дете, но това безобразие по Витоша никога не е било! Готов съм да не карам ски тази зима, но Витоша да си остане на софиянци във вида, в който е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още