IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Витоша ски" заплашва да спре съоръженията за зимния сезон*

Еколог определи като манипулация намеренията на собственика на ски съоръженията да спре работа през зимата

15:27 | 02.12.11 г. 2
"Витоша ски" заплашва да спре съоръженията за зимния сезон*

Собственикът на ски съоръженията на Витоша - „Витоша ски“ АД, съобщи, че спира работата на съоръженията за новия зимен сезон. Съобщението е публикувано на сайта на фирмата.

„До тази крайна мярка се стигна след обективната невъзможност зоната да работи законово. Основната причина за това са проблемите, възникнали от приетия нов Закон за горите, както и очертаването на перспективи за по-нататъшното развитие на „Туристическа и ски зона Алеко”, пише в съобщението.

Според фирмата просеките на съоръженията не могат да бъдат почистени, което ги прави опасни. Причината за невъзможността пък е породена от липсата на подробен устройствен план.

В съобщението е пояснено, че съгласно новия закон за горите компанията трябва да приложи копие от влязъл в сила подробен устройствен план, за да учреди сервитут и да обслужва лифтовете и влековете. „Разработеният от нас специализиран подробен устройствен план все още не е приет, тъй като министърът на околната среда и водите отмени становището по екологичната оценка и процедурата е върната в РИОСВ-София“, поясняват от „Витоша ски“ в съобщението.

Фирмата посочва, че не може да сключи договор за наем на ски пистите, защото единствено „Витошко лале“ има статут на писта. Всички останали терени, които са били ползвани като писти в продължение на десетилетия, нямат статут на ски писти и за да се наемат, трябва да им бъде променено предназначението, твърди фирмата.

Въпросните писти, които нямат такъв статут, не могат да бъдат и категоризирани, допълват от „Витоша ски“. Без устройствен план пък фирмата не може да подмени морално остарелите съоръжения, посочва се още в съобщението.

Директорът на природен парк „Витоша“ Тома Белев каза за Investor.bg, че от „Витоша ски“ изобщо не са подавали за одобрение устройствен план на вече съществуващите съоръжения, а само на проекта им за нова ски зона, който беше атакуван от еколози.

Тома Белев посочи още, че новият закон за горите е доста либерален и дори е получил критики за това. „Стига да имат желание, от „Витоша ски“ могат да сключат всякакви договори. Законът беше обнародван през март, оттогава досега те имаха няколко месеца да направят нещо, още повече, че досега са ползвали същите тези територии като писти“, коментира Белев.

Той допълни, че всички ски съоръжения на Витоша са минали успешно държавен технически преглед в края на декември миналата година и тази година им предстои нов такъв.

На сайта на природен парк „Витоша“ излезе становище, в което пише, че туристически център „Алеко“ включва множество сгради и съоръжения, собственост на редица търговски дружества, туристически дружества и държавни институции. „Изявлението вероятно касае само затваряне на съоръженията в център Алеко, собственост на Витоша ски АД и Въжени линии АД. В Дирекцията на парка не е получавана информация за затваряне на други сгради и съоръжения в център „Алеко“, пише в становището.

На сайта на природния парк се посочва още, че почистването на храсти и клони може да се извършва и без учреден сервитут по реда на наемните взаимоотношения.

„Ако лифтовете по новия план бяха запазени в съществуващите параметри и разположение, както е предвидено в плана за управление на Природен парк „Витоша”, приет от Министерски съвет, този нов план щеше да бъде отдавна приет“, посочва се още в становището. Отбелязано е още, че от „Витоша ски“ са предпочели да водят съдебни спорове години наред, вместо да се съобразят с разпоредбите на плана за управление на парка.

Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
todor6104
преди 12 години
Същото това сдружение(За да остане природа в България) подкрепя с две ръце провеждането на панаир с денонощна "музика" и присъствие на над 3000 човека на територията на ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ "Батлъбоаз" на брега на язовир Голям Беглик (става въпрос за Беглика фест). Подкрепя и дострояването и експлоатирането на бунгала в чашата на язовира на територията на ЗМ "Чатъма" без разрешение от РДНСК. Чиновниците са в комбина с тъй наречените еколози за да си вдигнат цената, а след това се отблагодатяват с евро пари и затваряне на очите където трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Тази фирма най-добре да се маха. И преди се е карало на Витоша и без тях ще минем. Може и панти да си купя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още