IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Витоша ски" заплашва да спре съоръженията за зимния сезон*

Еколог определи като манипулация намеренията на собственика на ски съоръженията да спре работа през зимата

15:27 | 02.12.11 г. 2
"Витоша ски" заплашва да спре съоръженията за зимния сезон*

„Държавата най-вероятно щеше да бъде обект на наказателни процедури от страна на Европейската комисия за нарушение на Европейски директиви, ако планът беше приет във вида, предложен от инвеститора и всички данъкоплатци щяха да плащат глобите за това“, посочват от природен парк „Витоша“.

Няма закон в България, включително законът за туризма и законът за горите, който да изисква промяна на начина на трайно ползване, за да може да се използва една безлесна територия за каране на ски, допълва се още в становището.

Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“ коментира, че заплахите за спиране на работа на ски съоръженията на Витоша са манипулация и вероятно имат връзка с нереализирания грандиозен проект за нова ски зона над София. „Териториите са ползвани и досега от фирмата. Вместо да развиват това, което съществува, те искат да правят ново строителство“, каза Ковачев.

От Изпълнителната агенция по горите обаче смятат, че трудности има и те са породени от „необходимостта от съобразяване с различни закони“ - за горите, за държавната собственост, за устройството на територията, за защитените територии, за биологичното разнообразие, както и за устройството и застрояването на Столична община.

От пресцентъра на агенцията посочват, че законът за горите е рестриктивен по отношение на стълбове, лифтове и влекове, за изграждането на които е необходимо промяна на предназначението на терените. Това би могло да стане при наличие на общ устройствен план на София, посочват от агенцията.

Трябва да има влязъл в сила подробен устройствен план, който да не противоречи на плана за управление на Природен парк "Витоша", за да се учреди сервитут, допълват от агенцията.

Това не е първият случай, в който „Витоша ски“ заплашва, че няма да пусне съоръженията за зимния сезон. Подобен случай имаше и през 2009 г., когато от министерството на околната среда върнаха за преразглеждане оценката за въздействие върху околната среда. Тогава от дружеството заявиха, че не е изключено съоръженията да не работят за зимния сезон.

Оценката за въздействието върху околната среда на проекта беше отхвърлена от еко министерството и върната за преразглеждане от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в София още в края на 2009 г. под натиска на еколози. В началото на тази година еко министерството потвърди решението си въпреки съдебното решение в полза на проекта за нова ски зона.

Изпълнителният директор на „Витоша ски“ АД Костадин Костадинов така и не отговори на позвъняванията на мобилния му телефон, за да направи коментар.

* Актуализирано към 17 ч. със становището на природен парк "Витоша" и позицията на Изпълнителната агенция по горите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
todor6104
преди 12 години
Същото това сдружение(За да остане природа в България) подкрепя с две ръце провеждането на панаир с денонощна "музика" и присъствие на над 3000 човека на територията на ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ "Батлъбоаз" на брега на язовир Голям Беглик (става въпрос за Беглика фест). Подкрепя и дострояването и експлоатирането на бунгала в чашата на язовира на територията на ЗМ "Чатъма" без разрешение от РДНСК. Чиновниците са в комбина с тъй наречените еколози за да си вдигнат цената, а след това се отблагодатяват с евро пари и затваряне на очите където трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Тази фирма най-добре да се маха. И преди се е карало на Витоша и без тях ще минем. Може и панти да си купя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още