IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При оставка на управител на БНБ наследникът ще кара цял мандат

ГЕРБ и реформаторите внесоха промени в Закона за БНБ

13:54 | 05.06.15 г. 1
При оставка на управител на БНБ наследникът ще кара цял мандат

При предсрочно прекратяване мандата на управител на БНБ или на член на Управителния съвет наследникът на поста няма да довършва мандата, а ще кара цял мандат. Тази промяна в Закона за БНБ е внесена днес в Народното събрание от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и Мартин Димитров, както и от техни колеги от ГЕРБ и РБ.

Проектът се състои само от една точка, която отменя сегашната разпоредба в закона, според която наследникът довършва остатъка от мандата.

В мотивите към проекта се казва, че ако промяната влезе в сила, при всички случаи членовете на Управителния съвет на Българската народна банка ще бъдат избирани с мандат от шест години.

Вносителите обясняват, че в сегашната си редакция разпоредбата е в несъответствие с Устава на Европейската система от централни банки и на Европейската централна банка (ЕЦБ), които са част от правната система на Европейския съюз. Там се изисква минимална продължителност на мандата от 5 години, която сега не може да бъде спазена.

Несъответствието е посочвано многократно от ЕЦБ в нейните Доклади от 2008, 2010, 2012 и 2014 г. Според трайно изразеното от ЕЦБ становище националното законодателство трябва да гарантира продължителността на мандата на управителя и на другите членове за вземане на решения. Предложеното изменение премахва несъответствието, а промяната е съгласувана с ЕЦБ още през 2010 г., се казва в мотивите.

На бюджетна комисия вчера Менда Стоянова коментира, че управляващите ще направят всичко възможно тази поправка да бъде гласувана максимално бързо от парламента, успоредно с избора на нов управител на БНБ, който се очаква да бъде избран в началото на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Schroeder
преди 8 години
Големи сладури са. Първо Менда разходи Радев като панаирна мечка из парламентарните групи. Реформаторите готвят проформа кандидатури. Днес натискат Искров да подаде оставка, а междувременно готвят и тази промяна в закона. Е сега това ако не е нагласена работа здраве му кажи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още