IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници и магистрати искат вето на законови текстове

Общо 18 организации настояват президентът Румен Радев да отмени текстовете за обжалването на ОВОС, Съюзът на съдиите атакува промените в два закона

18:39 | 01.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Общо 18 неправителствени и граждански организации внесоха официално искане до президента Румен Радев да наложи вето на текстовете от Закона за опазване на околната среда, които ограничават правото да се обжалват оценките на въздействието върху околната среда (ОВОС) на обекти с национално значение.

Автор на искането е „Програма достъп до информация“, като то се подкрепя от Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация „Биоразнообразие“, Грийнпийс България, СНЦ „Зелени балкани“, Фондация БлуЛинк и други.

Припомняме, че ГЕРБ предложи с промени в Закона за опазване на околната среда да се заложи ограничаване на правото на обжалване на ОВОС на обекти с национално значение. Промяната беше приета от парламента.

Според организациите приетите текстове нарушават принципа на разделение на властите и създават правен абсурд.

В искането се подчертава, че няма разписани критерии как се определят обектите от национално значение. В последните години някои от обектите с национално значение станаха нарицателни като пример за лошо управление, безотговорно разпиляване на публични средства и дори корупция, подчертава се в писмото.

В искането се подчертава, че в държавите от ЕС в нито една жалбите срещу административните актове за одобряване на ОВОС не се разглеждат на две инстанции. Отделно решението е взето от Народното събрание без анализ на съдебната практика.

Съюзът на съдиите също поиска днес от Радев да наложи вето върху промените в два закона - Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. В две отделни писма се посочва, че и в двата закона има противоконституционни текстове.

Според Съюза на съдиите е противоконституционна промяната в подсъдността за корупционни престъпления само когато те са извършени от висши държавници. Тези дела ще бъдат гледани от Специализирания наказателен съд, предвиждат приетите промени. Основните опасения са за политическо правораздаване.

Другите спорни текстове са тези за възможността да се отстраняват магистрати от длъжност във всички случаи на привличането им като обвиняеми, забраната магистрати да участват в управителните и контролни органи на организации, различни от съсловните им, както и задължението да декларират членството си в професионални организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още