IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурори и ДАНС влязоха в КЕВР

Разследването трябва да установи дали регулаторът е проверявал инвестициите на газоразпределителните дружества, заявени в бизнес плановете им

16:22 | 24.04.17 г. 2
<p>
	Снимка: Архив, Ройтерс</p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство срещу длъжностни лица – членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), за престъпления по служба, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано по повод сигнал до главния прокурор, постъпил на 16 януари тази година, след което Сотир Цацаров го е изпратил на Софийска градска прокуратура – СЗ “Антикорупция“ за вземане на решение по компетентност.

Сигналът е изпратен и до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до министъра на вътрешните работи и до председателя на ДАНС.

До настоящия момент на прокуратурата не са ѝ известни предприетите от тях действия.

След постъпването на сигнала в СГП е извършена проверка на твърденията в него от екип прокурори.

Разследването, образувано в резултат на проверката, трябва да установи дали членовете на независимия регулатор са изпълнявали задълженията си за контрол върху изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества, както и върху направените от тях инвестиции.

Целта е да се разбере дали дружествата са направили заявените и утвърдени от КЕВР вложения.

Изпълнението на тези задължения (контрол за съответствие на действително направени инвестиции в газоразпределителните мрежи със заявените в утвърдените от КЕВР бизнес планове) има пряко отношение върху цената на газта за крайния потребител, смятат в СГП .

Предмет на разследване ще бъде и осъществено през март 2015 г. вливане на търговски дружества в „Софиягаз” (впоследствие „Овергаз мрежи” АД) и по-точно дали действията на КЕВР в тази насока не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газа.

Друга насока на разследването е свързана с подадена на 20 януари 2011 г. от „Овергаз Инк“ АД до ДКЕВР жалба срещу „Булгартрансгаз“ ЕАД за това, че на дружеството не е осигурен достъп до газопреносната система и до подземното газохранилище „Чирен”.

От прокуратурата напомнят, че в задълженията на регулатора е разглеждане на жалби и произнасяне по тях в двумесечен срок.

Въпреки че Комисията е била сезирана надлежно в законния срок, членовете ѝ не са се произнесли по подадената жалба и не са взели каквото и да е решение. Това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред Европейската комисия срещу Българския енергиен холдинг, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“, което към момента не е приключило, напомнят от прокуратурата.

От бездействието на длъжностни лица от ДКЕВР, които заемат отговорно служебно положение, могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се както в налагане на финансови санкции, така и в разстройване на енергийната система на държавата, пише в прессъобщението на прокуратурата.

Преценява се и евентуалното извършване на длъжностни престъпления при последното определяне на цените на газта, топлоенергията и водата (за София), довело до значителен ценови скок за крайния потребител. Предмет на разследване в тази насока е наличието на действителна обоснованост на цените от страна на крупните енергийни доставчици, коментират от СГП.

Разследването е възложено на екип от следователи от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Със съдействието на ДАНС се извършват активни действия по изземването на документи, включително и в сградата на КЕВР, информираха от прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Лошо няма, някой да хвърли 2-ро, та и 3-то, око на калкулациите на КЕВР. Човешко е да се греши. Технически грешки се случват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Цацата как се излага в последните дни .... :) ае няма ли да правите реформа и да махнете тая зависима позиция на главен прокурор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още