IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлените предприятия планират свиване на инвестициите през 2016 г. с 4,2%

През тази година ще бъдат направени и по-малко разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи

11:48 | 15.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Предприятията от сектор промишленост планират свиване на инвестициите през 2016 г. с 4,2% спрямо 2015 г. Това издават резултатите от инвестиционната бизнес анкета, проведена от Националния статистически институт (НСИ) през март.

Оценката е по-оптимистична в сравнение с изразените очаквания през октомври 2015 г. Тогава мениджърите на анкетираните промишлени предприятия прогнозираха свиване на инвестициите с 28,2% спрямо направените през 2014 г.

Данните сочат, че през миналата година дружествата в промишлеността са направили с 24,2% по-малко разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в сравнение с 2014 г.

Анкетата, която осигурява информация както за реализираните от промишлените предприятия инвестиции през 2015 г., така и за инвестиционните им планове през тази година, издава и че през 2016 г. ще бъдат направени по-малко разходи за придобиване на активи.

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е около 83%, като мениджърите предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 11,8% в сравнение с предходната година.

Най-голям относителен дял в очакваните инвестиции през 2016 г. формира производството на стоки за междинно потребление (35,1%), при което се предвижда намаление от 2,4% спрямо 2015 г.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 31,3%), които обаче очакват увеличение със 7,3% в сравнение с предходната година.

Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 16,6%, като предвижданията на мениджърите в този сектор са за свиване на инвестиционните програми с 28,6% спрямо 2015 г.

Графика: НСИ

Прогнозите за 2016 г. идват на фона на повишения оптимизъ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 8 години
Но НСИ ще отчете ръст от 4-5 процентаУрааааааааааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още