IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размерът на помощта за първокласници се запазва и през следващата учебна година

Обхватът на семействата, които ще получат подпомагане, обаче се увеличава заради промяна на доходния праг

11:10 | 05.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Размерът на еднократната помощ за първокласници се запазва и за следващата учебна година. Това се вижда от предложение на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, публикувано за обсъждане на Портала за обществени консултации strategy.bg.

Помощта обаче ще обхване малко повече деца заради промяна в изискванията за доходите на домакинствата, които подлежат на подпомагане.

За учебната 2017/2018 г. се предвижда помощта за първокласниците да остане в размер на 250 лева. Тя обаче ще се отпуска на семейства, в които доходите на член от семейството достигат до 400 лева месечно. За миналата учебна година границата беше 350 лева.

Общата предвидена сума за подпомагане на семейства с първокласници през следващата учебна година е 11,5 млн. лева. Тя ще стигне за 46 хил. деца.

Помощта ще се отпуска без оглед на доходите на семейството за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки, както и в приемни семейства.

Крайният срок за подаване на становища по общественото обсъждане на мярката е 19 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още