IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля да оспори споразумението между България и Полша за МиГ-овете

Самолетостроителната компания смята, че правата й като разработчик на самолетите са нарушени

18:42 | 22.10.15 г. 27
Русия обмисля да оспори споразумението между България и Полша за МиГ-овете

Руската самолетостроителна корпорация МиГ може да оспори споразумението между София и Варшава за ремонти на български изтребители МиГ-29 в Полша, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Според компанията споразумението нарушава правата й, посочва агенцията, като цитира съобщение на пресслужбата й.

Припомняме, че след като получи мандат от правителството в началото на този месец, днес българският министър на отбраната Николай Ненчев подписа с полския му колега Томаш Шемоняк договор за модернизацията на българските МиГ-ове. Полските Военно-авиационни заводи ще ремонтират шест двигателя от България за почти 6,14 млн. евро.

Още преди подписването на договора Русия предупреди, че ще спре да обслужва тези самолети. Според самолетостроителя Полша няма лиценз и актуална техническа документация за ремонт на двигателите на МиГ-овете.

"Споразумението между България и Полша противоречи не само на нормите на международното право и установената във военната авиация практика, но и на принципите за гарантиране на безопасността на полетите. Обмисляме възможността да оспорим споразумението предвид очевидното нарушаване на правата ни като разработчик и производител на самолетите с марка "МиГ", посочват от руската компания.

Според МиГ България е направила погрешен избор и поставя в опасност сигурността на военните пилоти и отбранителната способност на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 8 години
"това което ми даде като усещане социализма у нас преди 89 ще търся цял живот за децата си"в северна корея пробва ли да го намериш, там май е най близо - сигурност, ценности, детски градини, ред - ако не за теб -, децата ти ще са доволни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Да бе ужас, те се заселват, ний се изселваме. Жители на държатава агресор ни превзимат тихомълком. Кой знае утре може някой халифат да искат тука да направят и да започне гражданска война. А забравих че тез с халифатите са слуги на друга държава агресор дето въвлича всички в конфликти, на която и блжем здника. Освен това... си забавен, продължавай в същия дух :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Руснаците, като взеха Ф117, свален от сърбите го гледаха като голям камък.Да, обшивка, форми и т.н. видяха, ама нищо не разбраха от електрониката и софтуера.Освен това русия е държава агресор, която непрестанно въвлича съседите си в конфликти, като им праща зелени човечета и после под предлога за защита на руското население, откъсва територии.Да не забравяме, че около 300 000 руснаци са се заселили в България за последните 10 години.А, руска техника не ни трябва. Американците са толкова различни от руснаците, че си нямаш еша.В Турция има завод за ремонт на Ф18, да не говорим за Запада.Не може след като продаваш военна техника, да искаш и да я поддържаш, особено пък агресивна и автократична русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
Така е, много са гадни тез руснаци. Пък ако имахме Ефове и ги бяхме пратили на руснаците да ги ремонтират за по-евтино, американците със сигурност нямаше да възроптаят и щяха да ни похвалят за демократичния избор.Все едно било, дали кола или изтребител, ми да, ква е разликата... Колата ти като е в гаранция, земи я закарай на кварталния разбирач бай Пенчо да и размести лагерите, пък после я върни в сервиза да ти я ремонтират - никъв проблем.Заслепен от поредната доза русофобия не разбра, че целта е у нас въобще да няма изтребители, което и ще стане. От друга страна, зако са ни руски самолети, нал тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 6
Ironhorse
преди 8 години
Поредната руска излагация.Самолетите са си наши и където си искаме там ще ги ремонтираме.То е все едно да си купиш кола и от марката да ти се обадят, че ако не обслужваш автомобила във фирмен сервиз, щели да ти я спрат от движение.Явно руснаците са подивели от яд, че България се приобщава към Европа и се откъсва от азиатската сатрапия.Ще напомня на родоотстъпниците русофили, след две три седмици, дали руските *** са завели дело или са се спотаили в мишата си дупка.И още нещо ...Поддръжката на летателна воената техника не подлежи на никакви международни договори. Гражданските самолети да, но военните НЕ !!!А ние, а и самите руски *** все ползват Боинг или Еарбъс, а не руски таралясници Ту или АН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
оооо, kane, ти се появи...Как е пролетарския фашизъм? Обръща ли тренда на другите фашисти или тъпанарите още са крайно недостатъчни като бройка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 5
dr.5rov
преди 8 години
Е сега вече след ремонта няма да имаме нито един истребител", който може да излети. Тогава някои ще кажат "mission completed"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
dr.5rov
преди 8 години
Е сега след ремонта вече няма да имаме нито един самолет, който може да излети. Някои ще кажат тогава "mission completed".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 7
kane
преди 8 години
живях и преди 89 в бг и мога да твърдя че у нас имаше обществено развитие столетия напред от това на най-развитите западни икономики! тук смърди въпреки всичките пари които ни се даваттова което ми даде като усещане социализма у нас преди 89 ще търся цял живот за децата сипроклети да са горбачов и рейгън и всички които спряха и забавиха развитието на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 6
kane
преди 8 години
срам и позортака се чуствам.. а ме учеха.. аз съм българче свободно в край свободен аз живея... а родината ми гораката в робски сдекли е окована на богатите се клани и на братята си отваря рани... " страна която не помни миналото си няма бъдеще"аз десетилитич не вивея в родината си - пропудиха ме от там, за да дойда и да развивам тяхната тук, и децата ми да не се нарияат българи не ме е срам да вея нашия флаг по чувдите улици и да се представям още за българин!срам ме е от българската политика и политици, срамувак=йте се български избиратели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още