IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обещават "тясно сътрудничество" за отпадане на визите за българи

Заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посочи като добра работата на страната ни в областта на енергийната диверсификация

15:46 | 07.05.16 г. 3
<p>
	Антъни Блинкен (вляво) и Даниел Митов. <em>Снимка: МВнР</em></p>

Антъни Блинкен (вляво) и Даниел Митов. Снимка: МВнР

"Твърдо сме решени България да се възползва от програмата за безвизов режим и се ангажирам отново пред външния министър, че ще работим много усърдно и в тясно сътрудничество за това", заяви заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на пресконференция днес след двустранна среща в Министерството на външните работи (МВнР) с министър Даниел Митов.

Даниел Митов допълни, че въпросът с визите стои непрекъснато в разговорите им, като посочи, че има много какво да се прави още по този проблем.

Митов отбеляза, че след 12 юли този въпрос ще бъде широко обсъждан и в Европейската комисия. Нивото на сътрудничество между нашите държави е стратегическо, а в крайна сметка виждаме дисбаланса по отношение на пътуванията, каза Митов и добави, че с много упорита работа ще се стигне до влизането на България в програмата за безвизов режим на САЩ. И от двете страни съществува воля, работим в тази насока и се надявам да постигнем скоро резултати, коментира той, цитиран от БТА.

През април Европейската комисия прикани Европейския парламент и Съвета на министрите спешно да обсъдят и вземат позиция относно най-уместния начин за действие по отношение на визовия режим, който налагат САЩ и Канада за отделни европейски държави.

От своя страна, Канада даде да се разбере, че няма да отстъпи от решението си да изисква визи от българи и румънци, като според външното министерство на страната двете държави все още не изпълняват изискванията за свободен режим на придвижване.

Антъни Блинкен потвърди силната ангажираност на САЩ за задълбочаване на връзките между България и Америка и високата оценка на управлението в България. Той отбеляза водещата роля на страната ни срещу контрабандата. Блинкен посочи като добра работата на страната ни в областта на енергийната диверсификация, като отбеляза работата по изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция.

Друга област, в която е постигнато много, е военната модернизация, коментира Блинкен. Напълно подкрепяме усилията на България за военна модернизация, каза той.

За преговорите по Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) той отбеляза, че често страните заемат различни позиции и до крайния резултат се стига по трудния път. Мисля, че щe постигнем разбиране, допълни Блинкен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 2
ceneto
преди 8 години
ако зависи от мен, въвеждам визи за тия веднага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 8 години
да му се невиди и на безсмислените коментари ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
ing5rov
преди 8 години
"...силната ангажираност на САЩ за задълбочаване на връзките между България и Америка и високата оценка на управлението в България."Аха , сън не спят да задълбочават връзките...а от управлението в България се учат ! Да му се не видят и безсмислените статии...набивали са канчето на корумпирания за ТПТИ...обработката поединично започва от най лесните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още