IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северната скоростна тангента на София е изцяло пусната за движение

Строителството на втората фаза от Западната дъга на столичния Околовръстен път е изпълнено на 50%

15:57 | 28.04.16 г. 3
<p>
	Северната скоростна тангента. <em>Снимка: МРРБ</em></p>

Северната скоростна тангента. Снимка: МРРБ

Северната скоростна тангента е изцяло пусната за движение от днес, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Проектът се финансира от старата оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. Заради проточилите се съдебни спорове със собственици на отчуждени за изграждането на съоръжението имоти обаче се наложи част от тангентата да се довършва с пари от бюджета.

От 30 декември 2015 г. трафикът преминава по 13 км от тангентата - отсечките между „Ботевградско шосе“ и булевард „Лазар Михайлов“ и от Околовръстния път до разклона за Требич, припомнят от министерството. Днес в движение е пуснат и последният 3-км участък от Северната тангента - от пътя за Требич до бул. „Лазар Михайлов“.

С изграждането и на втория участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път, който трябва да е готов през тази година, от най-североизточния квартал на столицата – „Враждебна“, до най-северозападния и най-голям жилищен комплекс „Люлин“ ще се стига за около 15 минути, допълват от регионалното ведомство.

Тангентата е с 6 пътни ленти, по 3 в едно направление. Отсечката не е част от Транс-европейските транспортни коридори, но осъществява важна, бърза и директна връзка с главни пътни направления - коридори IV, VIII и X от Транс-европейската транспортна мрежа, през които преминава трафикът от и за Гърция, Румъния, Македония и Сърбия.

Проектът се включва и в автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, път I-8 Калотина - София, I-6 София - Бургас, както и второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа.

Изпълнител на проекта е консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участват „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Водстрой 98“ АД. Стойността на договора за проектиране и строителство е 180 млн. лв. с ДДС.

Същевременно при проверка на строителството на втората фаза от Западната дъга на Софийския околовръстен път стана ясно, че тя е завършена на 50%, допълват от министерството.

Западната дъга е продължението на магистрала “Люлин”. Тя ще осъществява и връзка от и към Сърбия с изграждащия се магистрален пръстен в България, като ще осигурява безконфликтно разпределение на локалния и транзитния трафик.

Изпълнител на проекта за изграждане на втория етап от Западната дъга на Софийския околовръстен път е ДЗЗД „ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА“ с участници в обединението „Джи Пи Груп“ ООД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътстройинженеринг“ АД. Стойността на договора е почти 102 млн. лева с ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
2012
преди 7 години
Очевидно ти си Мохамед, но аз не съм ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 7 години
Вместо да чакаш ББ да прогледне извънстолично, просто се пресели в София. След като планината не отишла при Мохамед, Мохамед отишъл при планината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
2012
преди 7 години
Браво!!! Сега е на ред западната тангента, после нека направят и южната такава, после да завършат метрото във всичките му посоки, нека да оправят и всички булеварди на столицата и най-накрая дано се сетят за провинцията (че и там живеят хора) .................. въпросът е дали ще сме живи до тогава или ще си умрем в очакване чудото да се случи - ББ да погледне/прогледне извън столично...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още