IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Не бива да изпускаме възможности след края на "Южен поток"*

Идеята за изграждане на газов хъб у нас има нова логика, а не промяна в плановете за строеж на газопровода, смята вицепремиерът

15:18 | 12.12.14 г. 8
Т. Дончев: Не бива да изпускаме възможности след края на "Южен поток"*

От нереализацията на проекта „Южен поток“ България ще претърпи загуби, но не и в мащабите, които се лансират от руската страна, коментира вицепремиерът Томислав Дончев в кулоарите на Народното събрание. 

"Може ползите да не са от мащабите, които се коментират, но ползи би имало и не бива да се изпуска нито една възможност“, обясни той. Дончев обаче подчерта, че при проекта става въпрос за смесица от икономика, геополитика и инфраструктурни обекти, която трудно се управлява.

Дончев съобщи, че вече е изпратено писмото до зам.-председателя на ЕК и комисар, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович, за предложението на правителството да изградим газов хъб на входа на "Южен поток" (според сегашните планове - край плажа Паша дере във Варна - бел. ред) на българска територия, от който руската суровина да се разпределя към другите европейски страни.

По думите на Дончев това предложение е добро и ще бъде предмет на разговори през следващите седмици с ЕК и държавите-членки на ЕС. Ако идеята бъде реализирана, газовият център няма да бъде захранван само от тръбата, минаваща по дъното на Черно море, уточни вицепремиерът, цитиран от БТА. 

"Де факто това не е "Южен поток" 2 или 3, а следва съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне не по начина до момента", обясни Дончев.

От правителствената пресслужба уточниха малко по-късно, че предложеният хъб би могъл да разчита и на български природен газ от потенциалните находища в Черно море – блокове "Хан Аспарух", "Силистар", "Терес" и др. Също така хъбът би могъл да се захранва и от интерконекторите със Гърция и  Турция  с обеми от Каспийския и Източно Средиземноморския регион, както  и от гръцки и турски терминали за втечнен газ.

"За разширяването и изграждането на необходимата газова инфраструктура на този хъб ще разчитаме на подкрепата и финансовата помощ от Европейския съюз", обясни още вицепремиерът.

Пред журналисти Дончев припомни още, че България в момента зависи от доставки на природен газ само от Русия.

„В краткосрочен план, в следващата една година, трудно е да излезем с предложение, което да гарантира максимална сигурност на газовите доставки. Ние зависим от една тръба. Надявам се с изграждането на интерконектори, на първо място с Гърция, ситуацията да се промени“, коментира той.

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg

* Статията е актуализирана с изявлението на Министерския съвет за изпратеното писмо до ЕК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още