IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксата за сградна инсталация може да отпадне само със законодателно решение

С преминаване от вертикални към хоризонтални щрангове сметките за парно намаляват, заяви Иван Иванов

11:25 | 16.03.16 г. 1
Таксата за сградна инсталация може да отпадне само със законодателно решение

Таксата за сградна инсталация за топлофицираните сгради може да отпадне, но само след решение на законодателя, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Според законодателството разходите за сградната инсталация се покриват от потребителите, но пък процентът не е фиксиран в закона. 

Иванов посочи, че по наредба с решение на общото събрание на имота може да бъде намален процентът на сградната инсталация. Той беше категоричен, че на този етап решение за намаляване на сметките за сградна инсталация дава преминаването от вертикална към хоризонтална инсталация. Това намалява процента пъти тежестта на сградната инсталация в сметките за парно, обясни Иванов.

Председателят на КЕВР отказа да коментира дали ще има промяна в цената на парното от 1 април. Общественият доставчик "Булгаргаз" поиска намаление на цената на газа с 23 на сто от второто тримесечие. По закон при съществено намаление на енергоносителите енергийният регулатор преразглежда цената на парното и електроенергията.

Дали ще има промяна в цената на парното и на таксата "Задължения към обществото", защото по-ниската цена ще повлияе върху разходите за комбинирано производство и съответно - ще намали преференциалната цена на електроенергията, която произвеждат когенарациите,  ще стане ясно на 1 април.

Иванов посочи още, че изчисленията на "Булгаргаз" са много коректни по отношение на цената на газа, курса на долара и калоричността на суровината. Ако работната група на КЕВР прецени, че има разлики, това ще бъде отразено в ценовото решение, което ще стане ясно в края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ха ха! Що ли намалява в пъти хоризонталната разводка процента за сградна инсталация?Да те подсетя Иванов, що не може да се крадне! Топломера е един и е ИЗВЪН имота, не става да свалиш радиатора с топломера, да сложиш друг и да се топлиш без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още