IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите подкрепят Бъчварова за вътрешен министър под условие

РБ, ПФ и АБВ дават подкрепата си срещу очакване за редица ходове, които новият министър трябва да предприеме

11:07 | 11.03.15 г.
Управляващите подкрепят Бъчварова за вътрешен министър под условие

Партньорите на ГЕРБ във властта обявиха подкрепата си за Румяна Бъчварова като министър на вътрешните работи.

Реформаторите, Патриотите и АБВ обаче дадоха да се разбере, че дават подкрепата си срещу очакване за редица ходове, които новият министър трябва да предприеме.

Реформаторският блок пожела на Бъчварова смелост и мотивация, за да продължи реформите, започнати по времето на Веселин Вучков и в „добрия темп, в който се случваха“.

Депутатът от РБ Димитър Делчев припомни на новия министър, че хората се нуждаят от знаци за сигурност. „Битовата престъпност е сочена като основен проблем. Всички колеги ще Ви подкрепим да се реформира администрацията, така че да се освободи ресурс за повече присъствие на полицаи по места“, каза Делчев. Той призова и за борба с корупцията и напомни, че темата „Шенген“ е приоритет за РБ.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев припомни, че Блокът не подкрепя хора, а смелост за реформи. Реформаторите обаче били зад Бъчварова и защото е чужда на „ченгеджийницата“. „Не е шега, че е време жена да застане начело на МВР. Това не е баланс на половете, а скъсване на манталитетен проблем“, каза той.

Патриотичният фронт също застана зад новия министър. И лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обаче поиска от Румяна Бъчварова най-вече борба с битовата престъпност.

Той припомни, че редовият гражданин е под непрестанен тормоз и обиран по няколко пъти. Каракачанов поиска концентрация на полицаи по места и попита кога ще се създаде работна група между МВР, правосъдното министерство и парламента, която да предприеме нова политика за разполагане на полицейските сили.

Каракачанов обяви също, че Патриотите настояват за борба с купуването на гласове, с купения, корпоративен и етнически вот, както и мерки срещу нелегалната емиграция. „Ще подкрепим кандидатурата на Румяна Бъчварова, но и ще очакваме нещата, за които сме говорили, да станат част от политиката“, каза още съпредседателят на Фронта.

Светослав Белемезов от АБВ изрази надежда, че Бъчварова ще бъде добър балансьор между всички заинтересовани страни. И той обаче направи препоръки. Една от тях е връщането на вярата в системата, която е с лимитран кредит на доверие. АБВ поиска и създаване на обществен съвет към МВР и комплексен подход за справяне с тероризма.

От името на левицата Атанас Мерджанов обяви, че социалистите са против тя да стане силов министър на мястото на подалия оставка Веселин Вучков поради ред причини. „И на децата е ясно, че номинираната от премиера Бойко Борисов за вътрешен министър Румяна Бъчварова ще е шеф само номинално, а друг ще взема решенията“, смятат в БСП.

„Против сме, защото това е плод на натиск, защото сътресенията в сектор „Сигурност“ идват в най-лошия момент – задава се нова бежанска вълна, цяла Европа е насочила вниманието си към потенциални терористични нападения и сме против, защото Бъчварова няма нужния капитал, за да се справи и не защото отричаме нейните качества, а защото нищо няма да зависи от нея“, коментира Мерджанов.

Според него изнесените пред обществото мотиви за оставката на Вучков не отговарят на истината и призова истината да излезе наяве и да е ясно наистина кой ще управлява МВР.

БДЦ обяви, че ще подкрепи Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Депутатът Росен Петров каза, че като външен човек на системата тя ще има по-добър поглед върху нея. „Ще я подкрепя, защото тя е умен човек. Какво толкова пречи МВР да има умен човек за шеф?“, попита Петров.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още