IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроци по прахосничество

Фондация "Фридрих Науман", в партньорство с Института за пазарна икономика, представя 15 примера за разхищение на парите на данъкоплатците

20:45 | 15.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Интервю с Даниел Кадик, директор на фондация &quot;Фридрих Науман&quot; за Югоизточна Европа, гледайте в предаването Invest/Or в неделя, 20:00 часа по Bloomberg TV Bulgaria. Снимка:&nbsp;</em><em>Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Интервю с Даниел Кадик, директор на фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа, гледайте в предаването Invest/Or в неделя, 20:00 часа по Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Защо един километър магистрала в България струва 67,5 млн. евро, а в Норвегия - е 4,5 млн. евро? Как компания, приближена до кмета на Пловдив, печели обществената поръчка за изграждане на спортна зала в града, която в крайна сметка струва двойно повече, отколкото беше прогнозирано? Защо се строят стадиони в селища с 2 хил. души, а същевременно здравната и образователната система остават в окаяно състояние?

Това са част от въпросите, които българските данъкоплатци трябва да си зададат, смята Даниел Кадик, директор на фондация за свободата „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа.

За втора поредна година фондацията, в партньорство с Института за пазарна икономика (ИПИ), издават т.нар. Черна книга на правителственото разхищение в България. В нея са събрани 15 случая от цялата страна за това как се прахосват пари на данъкоплатците.

„В София имаше ремонт на трамвайната линия номер 7, но отсечките се оказаха само отчасти новоизградени. Трамваите обаче са модерни и се нуждаят от определени линии. След по-малко от една година всички трамваи са повредени, защото отсечките не са готови“, разказва Кадик пред Investor.bg.

В Черната книга централно място заема и историята за цената на „модернизацията“ на БДЖ. Примери от общините Пловдив, Варна, Русе и Дряново разказват как на регионално ниво се разходват публични средства.

Не са спестени и примери за прахосничество на пари за некачествени ремонти в София. Черната книга представя на читателите си и случаи на разхищение от данъци на национално ниво – за магистрали, медии и къщи за гости.

Тази година по всички случаи са работили журналисти, като в някои от тях те не се подписват с истинските си имена. „Всеки един случай е проверен и разгледан в детайли дали действително отговаря на истината“, посочва Кадик.

По думите му в България има голям проблем с финансирането на общественото образование – учителите са зле платени, училищата са зле оборудвани. Същото важи и за болниците.

За да има по-малко примери на правителствено разхищение следващата година, директорът на „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа подчертава, че е необходимо да има и по-активно гражданско общество в България, както и институции, които са наясно, че действията им са обект на строг контрол.

Германската фондация има намерение още три години да публикува Черната книга, а след това се надява да предаде щафетата на българска организация.

Интервю с Даниел Кадик гледайте в предаването Invest/Or в неделя, 20:00 ч., по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още