IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България е регистриран случай на птичи грип*

Става дума за умрял къдроглав пеликан в района на Бургас

12:58 | 27.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В България е регистриран случай на птичи грип*

В Бургас е регистриран случай на птичи грип, стана ясно от извънредна пресконференция на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 

Според информация на министерството става дума за умрял къдроглав пеликан, като птицата е била намерена в защитена местност край Бургас. 

Преди четири дни на територията на град Бургас са били намерени мъртви птици - пеликан и чайка, обясни на пресконференцията заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, цитиран от Агенция "Фокус". След направените изследвания се е установило, че при пеликана е установен птичи грип. 

От МЗХ уверяват, че са предприети необходимите мерки, за да не се допусне разпространение на заразата и няма опасност за населението.

По думите на д-р Пенчо Каменов, директор на дирекция "Здравеопазване на животните в България" в МЗХ, предприети са действия фермите да засилят мерките за сигурност, а стопаните, които отглеждат птици за домашна консумация - да не допускат свободното разхождане на птиците, за да не достигнат до водоем, от който биха могли да се заразят с вируса.

„Предприели сме всички мерки по цялото крайбрежие на Черно море. Ловът е забранен, както и са забранени пазарите на тези територии", добави още  Каменов.

По повод регистрирания случай на птичи грип кметът на Община Бургас Димитър Николов незабавно свиква заседание на епизоотичната комисия, съобщиха от общината.

Целта е предприемане на спешни мерки срещу разпространението на заболяването, така че случаят да остане изолиран, за да не се превръща в огнище. Специалистите не изключват вирусът да е останал в умрялата птица и да не се е разпространил.

От общината съобщават, че е определена 3-километрова предпазна зона и 10 километра надзорна зона около огнището - защитената местност Пода.

Селищата, които попадат в зоната, са Бургас, с. Димчево, с. Твърдица, с. Маринка, с. Черни връх, ЗМ „Пода”, ЗМ „Узунгерен”, поддържан резерват „Атанасовско езеро”, ЗМ „Бургаски солници”, ЗМ „Вая” и ЗМ „Устие на р. Изворска”.

Според европейските предписания за ограничаване на заразата се предвижда унищожаване на животни и забрана на продажбата на продукти от засегнатите райони, както и установяване на зони на протекция.

В последните месеци на 2014 г. бяха регистрирани три случая на птичи грип на територията на Европа - в Холандия и Великобритания. Най-опасният за хората щам на птичия грип H5N1 има смъртност от 60%. Между 2003 г. и 2013 г. жертвите на вируса по данни на Световната здравна организация са 384. 

През 2006 г. беше съобщено за първото регистрирано в България огнище на птичи грип.

*Актуализирано в 14.40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Ако искате да вбесите някой работещ във фармацевтична компания - питайте го защо не всички резултати от изледвания се публикуват и какво мисли за книгите на Бен Голдейкър.Резултатът е същия като да питате някой банкер дали е запознат с книгите на Насим Талеб.Само внимавайте да не ви нападнат физически от бяс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Да не би да има залежали лекарства срещу птичи грип?Интересни резултати излизат при търсене с тези ключови фрази:Tamiflu & Relenza: how effective are they? Tamiflu Relenza not effective
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още