IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ведомствените бензиностанции няма да слагат нивомери

Информация за наличните количества гориво ще се подава по електронен път

12:06 | 15.04.13 г.
Ведомствените бензиностанции няма да слагат нивомери

Ведомствените бензиностанции, които зареждат само собствените си превозни средства и машини, не продават гориво и плащат на доставчиците си само по банков път, нямат задължението да изграждат електронна фискална система с нивомери, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). 

Ведомствените бензиностанции бяха длъжни по Закона за данък добавена стойност до края на март 2013 година да инсталират електронни системи с фискална памет и нивомери. След последните промени обаче това задължение отпадна за определен кръг от бензиностанции. 

От началото на май ведомствените бензиностанции без нивомери ще трябва да подават по електронен път данните за количествата горива, които имат. От 1 май и всяко данъчно задължено лице, доставчик или получател по доставка на течни горива, ще подава в НАП данни за доставката и движението на доставените/получените количества течни горива, както и за промяната в тях.

Данните ще се подават по електронен път с квалифициран електронен подпис в уеб-базирано приложение на интернет страницата на НАП на датата на данъчното събитие или на датата на възникване на промяна в обстоятелствата. Това означава, че лицата директно ще подават данните в НАП чрез интернет страницата на агенцията. Електронната услуга ще бъде пусната в експлоатация до края на април.

Най-многобройни са ведомствените бензиностанции при селскостопанските производители, които ги използват за зареждане на земеделската си техника, както и в пътническите и товарни превози. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още