IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започнала е ревизия на търговете, организирани от Центъра за градска мобилност

Общински съветник настоява за ревизия на дружествата "Електротранспорт", "Автотранспорт" и "Метрополитен"

12:36 | 25.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Започнала е ревизия на търговете, организирани от Центъра за градска мобилност

След скандал около обществената поръчка за изграждане на автобусни спирки в столицата зам.-кметът по транспорта на Столична община Любомир Христов подаде оставка. Същото направи и депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева, след като стана ясно, че фирма, близка до съпруга й, участва в сделката за 60-те спирки. Коментарите по темата продължават, а всичко това се случва на фона на общественото недоволство заради предстоящото поскъпване на билета за градския транспорт в София, който от лятото ще струва 1,60 лв.

„Заместник-кметът няма отношение с обществената поръчка, затова поисках ръководството на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) да депозира оставките си“, каза днес пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя определи Христов като професионалист, който е постъпил отговорно, заради натрупаните съмнения.

Кметът твърди, че досега не е получила предложения за заместник на Христов. Подчерта обаче, че за поста ще се търси експерт и не очаква предложения за партийни кандидатури.

Тя заяви, че проверки се правят постоянно и в началото на април е възложила проверка на всички обществени поръчки в Центъра за градска мобилност. "Назначих и поисках и външна експертиза, за да сме сигурни, че нещата са изпълнени както трябва", каза още Йорданска Фандъкова.

По повод новата цена на билетите в градския транспорт, Фандъкова заяви, че общинският съвет е приел стойността, която е посочена от ЦГМ.

"За мен беше важно да се назове реалната цена на пътуване в градския транспорт. Общинският съвет прие стойността, която беше посочена от ЦГМ. Така реално цената може да бъде до 50 ст. за пътуване", пресметна столичният кмет.

Междувременно общинският съветник от Реформаторския блок Стефан Марков поиска финансова ревизия на столичните транспортни дружества - "Електротранспорт", "Автотранспорт" и "Метрополитен", както и на Центъра за градска мобилност.

Той уточни пред БНР, че обвързва скандала с обществената поръчка и билетите за градския транспорт, а аргументите за това са свързани с начина, по който е бил представен докладът за цената на билета от ЦГМ.

Според него скандалната поръчка вероятно не е единствената, за което се появяват и сигнали от граждани. Марков поиска проверка на тези сигнали и допълни, че ако те са верни, "това започва да става доста смущаващо".

Той потвърди, че Йорданка Фандъкова вече е разпоредила проверка в Центъра, но препоръча тя да бъде извършена от външни одитори и да се направят паралелни проверки.

Марков настоява освен това Столичният общински съвет да преразгледа решението си и да върне старата цена на билета. "Ако имаме воля, можем да върнем старата цена и да започнем да се вслушваме един в друг, за да не разваляме доверието в институцията и в Общинския съвет", каза той.

Според Марков има опасност с поскъпването на билета да се загубят приходи, защото част от пътниците ще се откажат от градския транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още