IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство ще прави търговете за онколекарствата

Запазва се механизмът за договаряне на отстъпки за новите молекули

15:21 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Здравното министерство ще договаря цените на онколекарствата чрез централизиран електронен търг. Националната здравноосигурителна каса пък ще плаща медикаментите директно на дистрибуторите, а не на болниците. Тези промени при финансирането на лекарствата одобри Надзорният съвет на публичния здравен фонд.

В момента търговете се правят от болниците.

Няма да има промени в начина на реимбурсация. Здравната каса предлагаше сама да определя какъв процент от медикаментите ще плаща, но беше одобрено и в бъдеще това е част от функциите на Националния съвет по цени и реимбурсация.

Запазва се и механизмът за договаряне на отстъпки за новите молекули. Касата обаче предлага те да се обвържат с приходите на фирмите и с броя на новите молекули, които фирмите вкарват всяка година. 

Беше одобрено предложението за изписване на най-евтино лекарство от страна на лекаря. Така лекарите ще предписват по-евтината терапия, когато е идентична като ефект с по-скъпата. Целта е да се постигнат по-добри ценови предложения от страна на фирмите. Петров поясни, че изискването на НЗОК не засяга медиците в извънболничната помощ, а се отнася за изписване на скъпоструващи терапии, което се прави от комисии.

Съгласно промените болниците ще са длъжни да планират оптимално лекарствата, които ползват за лечение на онкологични заболявания. Това може да се прави чрез ръчни, полуавтоматизирани или автоматизирани смесители за разтворите. Това е технология за по-добро планиране, от която се очаква на месец да бъдат спестявани 1-2 млн. лв., посочи подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров, цитиран от БТА.

НЗОК ще има право да проверява дали разтворите се правят в болнични или в аптечни условия, тъй като има установени нарушения, че се приготвят в отделенията.

Петров посочи, че има съпротива на част от болниците за въвеждане на автоматизираните системи. Но подчерта, че за здравния фонд е важно да не се изхвърлят излишъци от медикаментите.

Друга промяна, одобрена от Надзорния съвет, е генетичните изследвания, които са нужни за предписването на определени скъпи лекарства, компаниите да заплащат на НЗОК, а не директно на лабораториите, които ги извършват, за да се избегне конфликт на интереси. Така се разделя платецът от този, който прави изследването.

Проектът с промени в Закона за здравното осигуряване ще бъде готови до седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още