IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри България да участва в общо договаряне за цените на лекарствата

Договарящите страни от ЦИЕ ще могат да провеждат съвместно обществени поръчки за осигуряване на медикаменти

14:21 | 26.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Споразумението за по-добър достъп до скъпоструващи лекарства между страни от Централна и Източна Европа, включително и България, получи нов напредък. В сряда Министерският съвет одобри проект на Споразумение за сътрудничество за достъп до ефективно лекарствено лечение като основа за водене на преговори, съобщават от пресслужбата на правителството.

Документът е резултат от многостранни срещи, инициирани от министрите на здравеопазването на България и Румъния с държави от Централна и Източна Европа. На срещите са дискутирани възможностите за общо договаряне на отстъпки от цени на лекарствени продукти с цел получаване на достъпна и ефективна лекарствена терапия за пациентите на повече държави.

Проектът на Споразумение предвижда сближаване на лекарствените политики и обединяване на усилията за сключване на доброволни общи споразумения с притежатели на разрешения за употреба на лекарствени продукти относно финансови отстъпки за медикаменти и брой лекувани пациенти с тях. 

Предвижда се за оптимизиране на разходите и създаване на устойчивост на доставките, договарящите страни могат да провеждат съвместно обществени поръчки за осигуряване на лекарствата. Условията и редът за това ще се уреждат със споразумение между страните.

Договарящите страни се съгласяват и да си съдействат за осигуряване на лекарствени продукти при липса или недостиг в някоя от тях, при условия и по ред, предвидени в националното им законодателство.

Споразумението подлежи на ратификация и съдържа възможност за присъединяване от други заинтересовани държави. Към настоящия момент Румъния е заявила готовност да е страна по споразумението.

Документът за по-добър достъп до скъпоструващи лекарства се подготвя от над десет държави от Централна и Източна Европа, включително и България. Идеята е за обособяване на общ орган, който да провежда преговори с фармацевтичната индустрия за понижаване на цените на медикаментите. Целта е този общ орган, преди навлизането в специфичните за всяка държава процедури, да провежда преговори с фармацевтичната индустрия за постигане на определени условия за цените. Тези условия ще важат за цялата територия на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още