IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Значително се увеличават регистрациите по настоящ адрес, отчитат от МРРБ

Статистиката сочи 91 хил. промени на регистрациите броени месеци преди местните избори

14:56 | 17.05.15 г.
Значително се увеличават регистрациите по настоящ адрес, отчитат от МРРБ

Значително увеличение на регистрациите по настоящ адрес са регистрирани в няколко области на страната, показват данни, изнесени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) във връзка със запитвания за гражданските регистрации преди изборите.

В периода от началото на годината до 25 април, тоест до крайния срок за промяна на адресната регистрация, за да може избирателят да участва в местните избори в дадено населено място, най-голям е ръстът на новите адресни регистрации в областите Видин, Кюстендил, Монтана и Перник.

Като цяло министерството съобщава за малко над 91 хил. промени на регистрацията по настоящ адрес през първите четири месеца на годината. За същия период на миналата година промените са били общо 55,2 хил. В същото време не се наблюдава съществена разлика между годините по отношение на регистрациите по постоянен адрес, допълват от МРРБ.

В областите Видин и Враца ръстът е най-явен. Във Видин променените регистрации през миналата година са били 578, а днес достигат 2 967. Във Враца увеличението е от 1 139 до 4 462. В Перник скокът е от 691 до 1 959 промени, а в Ловеч – от 827 до 1 600.

В област Монтана регистрациите по настоящ адрес се увеличават от 1 067 до 2 926. Разбивката на МРРБ показва, че само в областния град регистрациите по настоящ адрес са скочили от 366 през 2014 година до 1 180 днес.

Почти без промяна пък са регистрациите в областите Варна, Кърджали, Разград и София-град.

Припомняме, че Изборният кодекс предвижда т.нар. принцип на уседналост за местния вот – за да гласува в дадено населено място избирателят трябва да е живял в него поне шест месеца преди изборите. За да гласува по настоящия си адрес, той трябва да подаде и заявление в общината до 14 дни преди изборния ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още