IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демокан: Турската лира се обезцени с 6% спрямо долара през последните 3 месеца

Изборите в САЩ и Brexit са сред влиятелните събития на годината според изпълнителния продуцент на Bloomberg в Истанбул

12:53 | 11.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Симин Демокан започва своята кариера като водещ на новините в телевизия NTV International в Истанбул, Турция. След това се присъединява към CNN International, където работи общо 8 години, както в Хонконг, така и в Лондон.

През последните 7 години тя е в екипа на Bloomberg, работейки 3 години в Лондон и 4 в Истанбул. Симин е изпълнителен продуцент, грижещ се за филиала на Bloomberg TV в Турция, Bloomberg HT. Едновременно с това представя финансовата и икономическа среда в Турция.

С Демокан разговаряме за събитията в Турция и влиянието им върху пазарите, както и за INVESTOR Finance Forum в София, в който ще участва и тя.

- Напоследък има известна волатилност на финансовите пазари в Турция. Какви са последните развития?

- Турската лира отслабна до рекордно ниско ниво спрямо долара на фона на политическата нестабилност. Правителството арестува някои депутати от основната прокюрдска партия в Турция - Демократичната партия на народите (ДПН), включително нейните съпредседатели Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг. 

Турските политици обикновено имат имунитет срещу съдебно преследване, но по-рано тази година това право бе отнето специално за ДПН. Президентът Ердоган и правителството обвиняват партията във връзки към ПКК, група, класифицирана от Турция, САЩ и ЕС като терористична организация.

Прокюрдската партия влезе в парламента за първи път през миналата година, превръщайки се в третата по големина партия в страната.

Настаняването на тази голяма политическа нестабилност се отрази зле на турските финансови пазари - лирата се отправя към четвърта поредна година на спад, облигациите и акциите се обезценяват.  Разбира се, Турция все още трябва да се справи с последиците от неуспешния опит за преврат през юли и атаките от страна на терористи през последните няколко години.

- Турската лира е най-зле представящата се валута от тези на развиващите се пазари през последните няколко месеца. Какво се крие зад това развитие?

- Лирата се обезцени с 6% спрямо долара през последните три месеца и е най-зле представящата се валута сред тези на нововъзникващите пазари.

Някои от факторите, които стоят зад слабостта на лирата, са:

- Сигнали за забавяне на икономиката. Икономиката все още не може да преодолее проблемите в резултат на опита за преврат по-рано тази година.

- Възможността за повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв през тази година, което ще е негативно за Турция, тъй като тя разчита основно на чужди капитали.

- Местна политическа несигурност. В Турция от 15 юли при опита за преврат е в сила Закон за извънредното положение, повече от 100 хил. души бяха уволнени или са в затвора. Политическото безпокойство се подклажда и от възможността за референдум през следващата година за това дали президентът Ердоган трябва да разполага с повече президентски правомощия. През последните 3 години турци бяха призовани до урните 4 пъти.

- Да поговорим за INVESTOR Finance Forum в София. Ще бъдете модератор на дискусията 5 BIG TRENDS. Защо инвеститорите трябва да следят внимателно международните събития и пазари? Дали са наистина важни за инвестиционните решения? Вие ще обсъждате с инвеститорите най-новите тенденции - какви са те сега и какви - в близко бъдеще?

- Акциите реагират ежедневно на глобалните новини, така че е жизнено важно инвеститорите да са наясно с икономическата, финансовата, политическата среда в целия свят.

Ето кои са някои от нещата, които според мен доминираха финансовите пазари през тази година:

- Изборите в САЩ. Инвеститорите мразят несигурността, а това е нещото, което виждаме по време на предизборната година. Сега имаме и Доналд Тръмп за новоизбран президент.

- Лихвените проценти. Паричната политика е основен двигател на финансовите пазари и играе ключова роля в управлението на „рисковете".

-Brexit. Изненадващият вот за напускане на Великобритания на ЕС и неговите икономически и финансови последици върху Европа и Обединеното кралство.

- Предизвикателствата пред европейските банка. Има такива в прекрасно състояние, такива, които се подобряват, и такива, които все още са дълбоко във фазата на преструктуриране, като Deutsche Bank, която е във фокуса на безпокойство на инвеститорите през последните няколко месеца.

- Сривът на цените на петрола. Въздействието, което това има върху глобалната икономика.

По време на панелната дискусия ние ще коментираме кои са тези 5 BIG TRENDS (5 големи тенденции) за 2016 г. 

Повече за форекс пазарите, капиталови пазари, фондове, стратегии за търговия и глобалните събития може да научите от петата поредна конференция INVESTOR Finance Forum, която се провежда от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria на 18.11.2016 г. в Интер Експо Център София.

INVESTOR Finance Forum се провежда с подкрепата на ActivTrades, Пощенска банка, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Euro-Finance, Admiral Markets, Karoll, BenchMarkSirma Group.

Партньори на форума са АДВИБ, АТБ, БАЛИП, БАУД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
natty
преди 7 години
Доколкото разбирам сте привърженик на златния стандарт, което предопределя мнението Ви тук. Според мен причината не е в грешна парична система, а в политическата ситуация, мисля че в момента сме свидетели на ускорено централизиране /султанизиране/ на властта в Турция, убиване на всички цели и идеали, завещани от Ататюрк, превръщане на единствената цивилизована ислямска държава в нецивилизован султанат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
Иван Митев
преди 7 години
В Турция страдат от лошо влияние на прилагана сгрешена парична система.Ако не се допускаше тази държавна грешка Турция нямаше да има сегашен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още