IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес и синдикати поискаха мораториум за нови "преференциални" електроцентрали

Работодателите продължават с протестите заради цената на тока през септември, искат оставката на председателя на КЕВР

13:13 | 02.08.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Четирите национално представителни работодателски организации и синдикатите поискаха мораториум върху присъединяването на нови мощности, които продават ток на преференциални цени, както и реформи за намаляване на таксата "Задължение към обществото".

Това е отговорът им на предложеното от КЕВР увеличение на цената на тока за индустрията, в резултат на което таксата "Задължение към обществото" за предприятията поскъпна двойно на фона на минимално общо понижение за битовите потребители от 1 август след решението.

„Ще искаме в първите си работни дни да бъде приет мораториум за присъединяването на всички производители на електроенергия, които продават по преференциални цени, какъвто мораториум има за шистовия газ”, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, предаде Фокус.

Друго от исканията им е да се преразгледа последният Закон в енергетиката и да се създаде пътна карта за краткосрочни и дългосрочни реформи, които да позволят България да влезе в средата на класацията по „добавка към обществото” в Европа. „Сега заедно с Дания ще плащаме най-скъпата „добавка към обществото. Ако не бъдат чути нашите искания, ще организираме нов протест през септември. Многохиядни множества поиска оставката на Иван Иванов още на 29-ти под прозорците на КЕВР, ние ще продължим тази процедура по съответния ред", каза още Велев.

Синдикати и работодатели потвърдиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, през септември ще има нови протести

В официално становище на синдикатите и работодателите ще бъде поискана оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, заяви днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал. Той припомни, че многохилядното множество е поискало оставката на Иванов още на 29 юли, когато бе съвместният протест на синдикатите и работодателите против увеличението на цената на тока. Освен това е проведена анкета сред членовете на организациите и 87% са казали "Да" на оставката на председателя на КЕВР.

"АИКБ се присъединява към тревогата на останалите работодатели и синдикати след решението на КЕВР за драстично увеличение на цената на тока за българската индустрия. Тази нова цена ще доведе до спад на доходи, загуба на работни места и увеличение на цените на дребно в магазините. Това ще се почувства в следващите няколко месеца", каза за пореден път Васил Велев.

Недопустимо е КЕВР да противопоставя бита на промишлеността, малките и средните предприятия на големия бизнес, каза още Васил Велев. „КЕВР създава димна завеса, за да се караме помежду си и през това време крадците да продължават да крадат”, допълни той. Велев бе категоричен, че работодателите ще се обърнат към главния прокурор с общо искане да се сезира по доклада на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката. По думите му в него се вижда какви безобразия са правени и продължават да се правят в енергийния сектор у нас.”

"Вижда се как десетки фотоволтаични централи са присъединени в последния възможен работен ден на 29 юни 2012 г. и повече от 6 месеца след това не са произвели нито един киловатчаса електроенергия”, допълни той. Велев заяви, че е груба манипулация това, че досега битът е плащал 53 лв. такса "задължение към обществото". „В сметката за ток има много редове, но нямало ред за "задължение към обществото Не може да се лъжат 3 млн. абонати по този нагъл начин”, заяви той.

На въпрос дали планира някоя от работодателските организации да обжалва наредбата на КЕВР пред Административен съд - София град , тъй като евентуална оставка на председателя му няма да промени параметрите, зададени в нея, Велев отговори, че според Върховният административен съд работодателите не са заинтересована страна и отхвърля тяхната жалба. „Мотивите са, че в Закона за енергетиката промени в цени могат да се инициират от енергийни дружества, а ние не сме такова. Няма значение, че нашите сметки са милиони левове на месец, ние не сме заинтересована страна”, възмути се Велев. Той все пак обясни, че жалби ще бъдат пуснати до Комисията за защита на конкуренцията и до дирекция "Конкурентоспособнст" в Европейската комисия .

Ще продължим да протестираме, докато не постигнем пазарни принципи и правила в българската енергетика, каза Кирил Домусчиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) по време на пресконференцията, организирана от четирите работодателски организации и двата синдиката. Домусчиев заяви, че протестът, който работодателите ще организират през септември ще бъде много по-мощен и силен.

 

Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Ако не си разбрал, ЕС, като пазар, + близкият Изток, + Африка, Индия, Китай надхвърлят 3 милиарда души.- Наистина, "няма защо да се ковентипа" .Четете бе, хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
ivanrog, не просто го казах, а и го написах: "...Превключване към инвестиции в енергийна ефективност и, по-скоро, не във внос на каквото се сетите и инсталиране тук /защото, тези пари отиват в икономиките, от които купувате/ а, инвестиция в производството на местен продукт с тази насоченост, който да се изнася в цяла Европа и останалия свят и да вкарва парите тук..."И е от ясно по-ясно:ИЗНОС за цяла Европа и останалия свят. Така, парите основно ЩЕ ВТИЧАТ в България и по сметките на инвеститорите...БЕЗ ДА ВЛИЗАТ В КОНФЛИКТ с останалите производители и потребители /нА за чий им е конкуренция/ но, вместо това-КУПУВАТ отвън соларни, вятърни и др.чудесии, и, инвестират ПЪРВО в Китай, Германия, Италия, Япония...и, чак когато /ако!/ им се нулира сметката, въпросният обект става актив. А умните и без закон, ако мислят за ефикасност, си инвестират във ВСЯКАКВА ефективност."Въобще не съм бил прав". Да бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
понякога имаш интересни публикации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
понякога имаш интересни публикации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
lareman
преди 8 години
Само да попитам колко от тези протестиращи фирми които казват ,че щ им се увеличат продуктитенамалиха ценитре си след спада на горивата??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
ivanrog
преди 8 години
Въобще не сте прав, фирмите освен по собствено желание и хо закон са длъжни да инвестират в подобряване на енергийната си ефективност. А за инвестициите в местно производство, на един "огромен" 7 милионен пазар без подкрепа от държавата, няма защо да се ковентипа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
И ако беше реагирало какво!? Всички политически играчи правят едно и също. Отвън помощ няма да има защото има негласна уговорка: "Вие работите за нашия интерес а в замяна ние си затваряме очите, даваме ви индулгенция да грабите вашия си народ! Само на интересите на нашите народи няма да се опъвате, защото бием през ръцете крадливи!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Гледам тука бунта в чаша вода и се чудя: Уж умни хора а, вместо да вземат да се възползват от ситуацията и да направят пари, само мрънкат и току се сочат едни други. Начинът е ***: Превключване към инвестиции в енергийна ефективност и, по-скоро, не във внос на каквото се сетите и инсталиране тук /защото, тези пари отиват в икономиките, от които купувате/ а, инвестиция в производството на местен продукт с тази насоченост, който да се изнася в цяла Европа и останалия свят и да вкарва парите тук. Продуктът го има, ама българинът пак не мисли с главата си.Използва други части от тялото си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Ето адрес кой държи ВЕИ - http://darikfinance.bg/***/80521#commentsВалентин Златев и "Лукойл Енерджи" с годишни приходи от 17 - 18 млн. лева от ВЕИ.Иво Прокопиев чиито фирми имат годишни приходи от 9.4 млн. лева от ВЕИ. Компаниите, в които участва Николай Вълканов реализират годишни приходи също от 9.4 млн. лева от ВЕИ.Сред облагодетелстваните са и дружества свързани с Цветелина Бориславова, с годишни приходи от 9.1 млн. лева.Тодор Начев, общински съветник на ГЕРБ от Сливен, получава 7.6 млн. лв. на година от ВЕИ.Компании с участието на Владимир Аличков, пряко свързан с Евелина Василева, която е зам.-министър в МОСВ, взимат 6.7 млн. лева на година от ВЕИ.А дружества на Светослав Донев, пряко свързан с Румяна Желева, получават годишно 4.6 млн. лева, заяви Кутев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Добре казано - ''проблемът не е дали добавката е била или не е била висока за населението на домакинствата и на бизнеса, а защо въобще има добавка. Никой не се е произнесъл дали тя е правомерна, независимо от това три години подред ние плащаме огромни париМисля ,че умишлено не се казва цялата истина а тя е ,че НЕК не изнася ток и г-н Котев ядрен физик работил в Козлодуй го обяснява - http://gikotev.blog.bg/drugi/2015/07/16/neznanie-nevejestvo-bednost-mizeriia.1376655Прекрасно се обяснява как ТЕЦ 1 и 3 ограбват хората с 2.7 млрд. - http://***.skat.bg/news.php?action=7&newsID=31471 Колкото до фотоволтаиците Валери Симеонов каза ,че на документи до 29 юли 2012год. има много но са почнали да ги строят след това което е измама и има сателитни снимки Ето кой има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още