IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как миграцията се отразява на футбола?

Или как свободното движение на хора може да направи Световното първенство по-футбол още по-интересно

10:00 | 28.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През следващите седмици конкуренцията на Световното първенство по футбол ще става все по-ожесточена. Европейските фенове на играта ще видят редица познати лица в националните си отбори, както и в отборите на другите държави.

Световното първенство може да се счита за някакъв вид показател за свободния поток на играчи през границите. Този феномен ще направи събитието в Бразилия по-равнопоставено за всички и значително по-вълнуващо. И това е урок за световната миграция на и извън терена, посочва BusinessWeek.

В проучване, свързано с нарастващата глобализация във футбола, Хрисоваланти Василакис от Университета на Уоруик открил, че облекчаването на правилата за миграция на играчите носи значителни ползи на тези, които заминават, но и на тези, които остават в националните си отбори.

През 1995 г. Съдът на Европейския съюз (ЕС) направи така, че на играчите да им е много по-лесно да се местят в страни извън ЕС, за да играят за други европейски футболни клубове. Новите условия улесниха значително и онези, които се местят от един клуб в друг в рамките на ЕС.

Василакис разгледал разпределението на талантливите играчи - тези, които са играли поне три игри за някой от първите 65 национални отбора в света, включени в Световното първенство по футбол. Той изчислил и колко от тези играчи са наети от най-големите клубове и отбелязал качеството на всяка футболна лига спрямо качеството на клубовете, които играят в тях.

Решението на Европейския съд всъщност води до значително и бързо увеличение на дела на талантливите играчи от цял свят, които играят в Европа, посочва Василиакис. Преди решението на съда едва 6% от талантливите играчи от европейските лиги мигрират в страни извън Европа. Четири години по-късно, броят им достига 28%. До 2010 г. около една трета от най-талантливите играчи в европейските клубове идват от страни извън Европа.

Не е изненадващо, че първенствата, които били с по-висок приток на талантливи играчи, станали по-добри. Клубовете в една подобна лига започват да печелят повече дербита в Европа. Междувременно талантливите играчи мигрират към отбори, които са в силни първенства, в страни, които са по-богати, които са близки до родните им или с които имат колониални връзки.

Това означава, че по-добрите като Английската висша лига и Примера дивисион в Испания увеличават преднината си пред останалите европейски първенства. В този случай миграцията на таланти на континента води до по-голяма продуктивност, но също така увеличава неравенството. В този случай всички се оказали в добра позиция, но истината е, че най-добрите се възползвали най-много.

За страните, чиито най-добри играчи решили да мигрират, имало и добри новини. Първо, националните отбори на страните се справяли по-добре в международни турнири, колкото повече техни играчи участвали в други лиги в Европа. Васалиакис изчислил, че въздействието на по-голямата мобилност на играчите довела до изкачването на Уругвай, Парагвай и Чили с 25 места по-нагоре в ранглистата на FIFA на националните отбори през 2010 г. Това е нещо, което треньорите са разбрали с годините – за да бъдеш най-добрият, трябва да играеш по най-добрия начин.

През 1995 г. Европейският съд реши да направи така, че най-талантливите играчи да се състезават едни срещу други редовно, което според Василакис би трябвало да доведе до появата на повече неевропейски национални отбори в последните кръгове на Световното първенство.

Стремежът към играта на високо ниво също така насърчи цели региони, включително Африка и Централна Америка, които искат да създават повече опитни играчи. Василакис твърди, че се наблюдава нещо като спортен вариант на феномена „привличане на мозъци“.

Филипините например са топ износител на обучени медицински сестри от развиващия се свят, но в резултат от това няма недостиг на медицински грижи в страната. Изкушението идва в лицето на възможностите за работа в чужбина, но то означава, че повече хора се обучават за медицински работници. Филипините имат повече сестри като процент от населението отколкото Великобритания.

Всичко това подсказва, че свободното движение на талант през границите има значителни ползи за всички наоколо. Още повече предполага, че тази година Световното първенство по футбол може да се окаже едно от най-вълнуващите в историята на събитието – достатъчна причина да отпразнуваме глобализацията в света на най-популярната спортна игра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още