IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спонсорите на FIFA настояват за пълно разследване на домакинството на Катар

Причината за това са публикациите на Sunday Times, че вотът за страната не е бил честен

13:28 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Sony и Adidas се присъединиха към корпоративните спонсори, които настояват FIFA да направи пълно разследване на последните твърдения, че Катар е спечелила правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., използвайки неправомерни средства, пише Bloomberg. 

"Негативният тон на публичните дебати около FIFA в този момент не са добри нито за футбола, нито за FIFA и нейните партньори“, заявиха от Adidas вчера. От своя страна Sony коментира, че очаква организацията „да се придържа към принципите си“.

Visa и Coca-Cola, два от най-големите партньори на FIFA, също изразиха загрижеността си след като втора поредна седмица Sunday Times публикува материали, в които говори за спечелването на домакинството от страна Катар.

Британският вестник твърди, че документи и имейли, разкрити от неизвестен висш служител на FIFA, показват, че бившият вицепрезидент на Международната футболна федерация Мохамед бин Хамам, е платил милиони долари на служители от цял свят, за да осигури подкрепа на Катар, така че тя да бъде домакин на събитието през 2022 г. Катар обаче отрича обвиненията.

“Като партньор на FIFA, ние очакваме тези обвинения да бъдат разследвани по подходящ начин“, заяви говорителят на Sony Джордж Бойд. „Продължаваме да очакваме FIFA да се придържа към своите принципи за почтеност, етика и честна игра във всички аспекти на своята работа“.

FIFA е в контакт със своите търговски партньори, включително Adidas, Sony и Visa, заяви маркетинг директорът на организацията Тиери Уейл.

“Те имат 100% доверие в разследването, което се провежда в момента от независимата Комисия по етика на FIFA”, уточни Уейл. По думите му спонсорите не са поискали нищо, което не е предмет на текущото разследване.

След избора на Катар през 2010 г., когато тя надви конкуренти като САЩ, Австралия, Южна Корея и Япония, бяха отправени обвинения към арабската държава и няколко длъжностни лица.

Майкъл Гарсия, бивш американски федерален прокурор, който разследва твърденията от повече от година, миналата седмица заяви, че следващия месец ще изпрати доклад до германския съдия Ханс-Йоаким Екерт, който ще реши дали наистина има някакъв проблем. Екерт е председател на съдебния орган към Комитета по етика на FIFA.

“Очакваме FIFA да предприеме съответните действия в отговор на доклада и неговите препоръки“, заяви Мелиса Касар, говорител на Visa. Тя разкри, че компанията ще продължи да наблюдава вътрешното разследване.

„Всичко, което противоречи на мисията и идеалите на Световното първенство по футбол, ни притеснява, но сме уверени, че FIFA приема тези обвинения много сериозно и ги разследва старателно“, обяви Алисън Брубейкър, говорител на Coca-Cola.

Anheuser-Busch inBev също разглежда ситуацията, разкри Лаура Валис, говорител на белгийската компания. “Очакваме FIFA да направи необходимото за решаването на проблема“, допълни тя.

Гарсия ще се обърне към членовете на FIFA по време на годишната им среща, която ще се състои в Сао Пауло тази седмица. Световното първенство по футбол започва в Бразилия на 12-и юни, само ден след края на срещата.

Бин Хамам заяви миналата седмица, че не иска да коментира твърденията на Sunday Times. “Честно казано няма какво да кажа за това. Оставете ме да се наслаждавам на живота си“, заяви Хамам пред Bloomberg News.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още