IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все пак предлагат намаляване на фискалния резерв до 4,5 млрд. лева

Синдикатите предлагат минималната работна заплата от 1 юли да стане 270 лв.

14:36 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Все пак предлагат намаляване на фискалния резерв до 4,5 млрд. лева

Намаляването на фискалния резерв да може да бъде до 4,5 млрд. лева, е заложено в проекта за актуализация на държавния бюджет за 2010 г., който разглежда днес Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Това съобщиха вицепрезидентите на КНСБ Пламен Димитров и Иван Кокалов, цитирани от БТА. В бюджета за тази година е заложено, че фискалния резерв не може да падне под 6,3 млрд. лева.

В средата на май, когато излезе неофициална информация за предвиждането намаляване на фискалния резерв до посочената стойност, министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че намалението на фискалния резерв няма да е до 4,5 млрд. лв. като точната цифра се очаква да стане ясна през следващата седмица (т.е. миналата седмица). Сега излиза, че първоначалната информация, която Дянков опроверга, всъщност е вярна.

Днес са обсъдени и измененията в Закона за заетостта, по които социалните партньори са имали съгласие, казаха още от КНСБ. Синдикатите предвиждат да има затруднения на министерствата след „орязването“ на до 20 процента от разходите им.

Очаква се утре тристранният съвет да обсъди методиката за увеличаване на минималната работна заплата. Според внесеното предложение от синдикатите, тя трябва да бъде обвързана с прага на бедност и средната работна заплата, така че разполагаемият доход от нея да бъде по-висок от прага на бедност, т.е. минималната заплатата от 1 юли да стане 270 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още