IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След самоубийствата Foxconn вдига заплатите във фабриките с 20%

Foxconn, която сглобява и произвежда части за известни марки електроника, има 20 производствени бази, в които работят общо 800 хил. души в Китай

16:31 | 28.05.10 г.
След самоубийствата Foxconn вдига заплатите във фабриките с 20%

Foxconn, най-големият подизпълнител за производство на електроника в света, планира да повиши заплатите на китайските си работници с около 20%, след като поредица от самоубийства в основната й фабрика в Южен Китай предизвикаха международно разследване на трудовите условия във фабриките на компанията, съобщи Financial Times.

Десет души са загинали във фабриката в предградието Лонгхуа на град Шънджън от началото на годината, а още една служителка е направила опит да се самоубие в четвъртък, но е оцеляла, по информация от държавната новинарска агенция Синхуа.

Foxconn, която сглобява и произвежда части за известни марки електроника, има 20 производствени бази, в които работят общо 800 хил. души в Китай.

Някои от основните клиенти на Foxconn вече заявиха, че разследват условията на работа във фабриките в отговор на самоубийствата.

От Sony, които по-рано тази седмица отказаха коментари за инцидентите във Foxconn, заявиха днес, че са предприели стъпки за преоценка на работната среда във Foxconn. Apple, Dell и Hewlett-Packard вече заявиха, че ще проведат собствени разследвания на условията на труд във фабриката.

От Foxconn и местната полиция заявиха, че зад всеки отделен случай има лични причини, но защитници на трудовите права твърдят, че постоянното напрежение и социалната изолация са повишили риска от самоубийства сред работниците.

“Увеличението ще бъде различно в зависимост от локацията, но ще е около 20% средно”, казва Едмънд Дин, вицепрезидент и говорител на Hon Hai Precision Industry, компанията майка на групата.

Защитници на трудовите права призоваха по-рано Foxconn да повиши заплатите с най-малко 50%. По думите им това ще даде възможност на работниците да заработват достатъчно, за да живеят, без да им се налага да работят извънредно.

Ръководството и работници от производствения комплекс на Foxconn в Лонгхуа казват, че компанията е обмисляла повишение на заплащането от няколко месеца.

Foxconn заплаща на работниците си в съответствие с минималната законна надница в Китай, но повечето от тях изкарват най-малко два пъти повече чрез постоянен извънреден труд.

Базовата месечна заплата за работниците в производството на Foxconn във фабриката в Лонгуха е 950 юана (140 долара), но тези, които са разговаряли с FT, казват, че изкарват по близо 2 хил. юана на месец с извънреден труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още