IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP заля с мрачно настроение американския фондов пазар

Петте компании, свързани с потъналата през април платформа на петролната група, са загубили близо 40% от общата си пазарна капитализация след инцидента

23:20 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
BP заля с мрачно настроение американския фондов пазар

Американските акции не успяха да започнат с ръст първия ден от новия месец, след като положителните данни за фабричния и строителния сектор се оказаха с по-слабо влияние върху пазара спрямо продължаващите притеснения за дълговата криза в Европа и последствията от нефтения разлив в Мексиканския залив. 

След отрицателния старт на сесията основните индекси излязоха на зелено в средата на търговията, но след това отново се понижиха. 

Dow Jones Industrial Average завърши със спад от 1,1% до 10 023 пункта. Понижението при S&P 500 възлезе на 1,7% до 1072 пункта, а Nasdaq Composite отстъпи с 1,5% до 2222 пункта.

Акциите на BP продължиха тенденцията на спад от европейската сесия и загубиха в Ню Йорк 14,97% от стойността си. Компанията съобщи, че продължава да не успява да се справи с причинения от нея петролен разлив, който вече й е струвал близо 1 млрд. долара.

Сериозни загуби регистрираха книжата и на други групи, свързани със сектора, а също и с екологичната катастрофа от 20 април. При Anadarko Petroleum спадът възлезе на 19,55%, при Transocean - на 11,85%, при Halliburton – на 14,8%, а при Cameron International Corp. - на 11,9%. И четирите компании имат участие в бизнеса на BP – със собствеността на петролното находище, системата за известяване на аварии и т.н.

Тези компании и самата BP са изгубили близо 40% от общата си пазарна капитализация, откакто потъна нефтената платформа Deepwater Horizon.

Що се отнася до цената на петрола, тя се понижи във вторник с 1,9% до 72,58 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още