IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният ръст на планираните продажби на жилища в САЩ продължава

Данъчните стимули на правителството са накарали близо 1 млн. купувачи да се включат на пазара на имоти в САЩ

17:51 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силният ръст на планираните продажби на жилища в САЩ продължава

Планираните продажби на жилища в САЩ нараснаха с бързи темпове за трети пореден месец през април, след като домакинствата в страната побързаха да се възползват от последния месец на данъчен кредит за купувачите на първи имот.

Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажбата на имот, се повиши с 6% на месечна база до 110,9 пункта през април, след като през март скочи със 7,1%, а през февруари се увеличи още повече - с 8,3%.

Трите последователни месеца на силен ръст показват благотворното въздействие от 8-те хил. долара данъчен кредит, който купувачите на първи имот можеха да получа от държавата при договор за покупка на първо жилище до края на април.

Към края на април планираните покупки на жилищни имоти се намират на най-високото ниво от октомври миналата година насам, когато активността на купувачите се засили заради края на данъчните облекчения от държавата. Правителството на САЩ обаче реши през ноември да удължи срока на данъчния кредит до края на март, а в последствие и до края на април.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) в САЩ се оказаха по-добри от прогнозираното от икономистите увеличение на планираните продажби от 4,9% на месечна база. В сравнение с март 2009 г. те се увеличили с 22,4 на сто.

Планираните продажби на жилища се следят отблизо от пазарните анализатори, защото те отразяват най-рано тенденциите в поведението на купувачите и продавачите и са сред най-важните ориентири за състоянието на пазара. Тенденцията в тяхното изменение е и добър ориентир за икономическите очаквания на потребителите и нагласите им за цените на пазара в бъдеще.

Лорънс Юн, главен икономист на NAR, смята, че данъчните стимули на правителството в комбинация с подобряващото се потребителско доверие и ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, са допринесли за нарастването на продажбите през тази година.

Той уточнява, че данъчният кредит е накарал близо 1 млн. купувачи да се включат на пазара и това е подобрило значително баланса между търсенето и предлагането и е допринесло за стабилизирането на ценовите нива.

Според него пазарът на имоти в САЩ ще се възстанови напълно ако икономиката продължи да разкрива работни места. От NAR прогнозират, че щатската икономика ще създаде 1 млн. нови работни места през втората половина на тази година и още 2 млн. през следващата.

Към 17:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2196 долара, като от началото на днешната валутна сесия щатският долар поскъпва с над 0,5% срещу европейската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още