IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е следващият удар да бъде в сърцето на еврозоната?

Дълговете на Белгия навяват спомен за Гърция, а предстоящите избори вероятно ще покажат какво може да се очаква

10:22 | 09.06.10 г. 12
Автор - снимка
Създател
Възможно ли е следващият удар да бъде в сърцето на еврозоната?

През последните седмици инвеститорите все по-често си задават въпроса „коя държава е следващата Гърция“ и за голямо притеснение един сериозен кандидат за тази позиция е разположен не в периферията, а в самото сърце на еврозоната – Белгия.

Страната е с тежка задлъжнялост от близо 100% спрямо брутния си вътрешен продукт. Политическата несигурност е необичайно висока – в неделя предстоят избори. За момента ситуацията е такава, че е доста вероятно фламандската сепаратистка партия N-VA да спечели мнозинство, се казва в анализ на Financial Times Deutschland.

Тази неделя белгийците ще излязат да гласуват за ново правителство. На този етап социологическите изследвания сочат фламандските сепаратисти като фаворити, а това поражда страх в Европейския съюз. Причината: една политическа криза би могла да предизвика дългова криза, подобна на тази, която видяхме в Гърция.

Инвеститорите са разтревожени и това се вижда от разпродажбите на белгийски държавни ценни книжа. Премията в доходността, при която се търгуват белгийските спрямо немските десетгодишни облигации, се е увеличила от 49 на 103 базисни пункта само през последната седмица.

„Белгия има голям проблем с дълговете. Засега не знаем дали бъдещето правителство ще може да се справи с привеждането на държавните финанси в ред“, смята Боб МакКий, главен икономист в Independent Strategy, цитиран от немския вестник.

За момента държавите от еврозоната, както и МВФ, са заделили 750 млрд. евро за подпомагане на страните, които имат проблеми с дефицитите си. Това обаче не се отрази благоприятно на капиталовите пазари, а дори напротив. Вместо да се постигне успокоение, през последните седмици рисковите премии по държавните дългове на страни като Франция, Холандия и Австрия се увеличиха.

Евентуална дългова криза в Белгия би ударила ЕС и еврозоната точно в сърцето и това не се дължи само на факта, че седалището на съюза е в Брюксел. Белгия е сред основателите на ЕС, а от 1 юли поема неговото председателство. Дотогава всъщност е малко вероятно Белгия да има ново правителство, смятат анализатори.

В края на април правителството на премиера Ив Льотерм падна заради продължаващия вече дълго време спор между френскоговорящите валонци и холандскоговорщите фламандци за разделянето на единствения двуезичен избирателен район в страната.

Сега предизборната борба е нажежена. Мотото на N-VA гласи „Оставете Белгия да се разпадне“ и много фламандци го подкрепят горещо. Изследванията показват, че над 40% от фламандските избиратели подкрепят разпускането на Белгия и отделяне от икономически слабата област Валония.

В случай на осъществяване на тези идеи и разделяне на фламандци и валонци обаче остава въпросът кой ще плаща общите им дългове, които са на стойност 320 млрд. евро. Подобна висока задлъжнялост няма нито една друга страна от Северозападна Европа.

В средата на 90-те години на миналия век тази задлъжнялост бе в размер на дори 130% от БВП, а самите дългове също са резултат от национални конфликти – когато правителството вземе решение за инвестиции в едната част на страната, другата също винаги е трябвало да получи еквивалентни суми и това е натежало значително на бюджета.

Резултатът от всичко това е, че в началото на 80-те години Белгия е имала бюджетен дефицит от 16% от БВП. Едва през 90-те години, когато финансов министър става днешният президент на ЕС Херман ван Ромпуй, планината от дългове започва да се топи. След началото на финансовата криза обаче отрицателното салдо отново започна да расте и очакванията сега са за бюджетен дефицит от 6%.

За момента рейтинговите агенции са пасивни – S&P оценява правителствените облигации на Белгия с АА+ и им дава стабилна перспектива. Това обаче може бързо да се промени. В случай че икономиката не постигне заложения ръст от 0,9 на сто за тази година, бюджетът няма да излезе и тогава рейтингът може да попадне под натиск, предупреждават от агенцията.

В подобна ситуация пък задлъжнялостта би могла да скочи до 110% от БВП до 2012 година.

За да се преодолеят предизвикателствата пред бюджета, са необходими големи усилия. Чрез съкращаване на разходи и увеличение на данъци Белгия трябва да започне да спестява по 10 млрд. евро годишно. Само така ще бъде възможно до 2012 година бюджетният дефицит да се върне на ниво от 3 на сто от БВП, посочва Хенри Богерт от националната агенция по планиране в страната.

Дали ще видим стабилизация зависи и от инвеститорите. Ако доходността по белгийските ДЦК продължи да се увеличава, рефинансирането на дълговете ще стане трудно. Това пък зависи силно от резултатите на изборите и нагласите на обществото към сепаратизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Не знам дали много хора тук са на евро-позиции но на левове съм сигурен.Ако четеш форума с каква настойчивост търсят най високите банкови лихви по левовите депозити си обяснявам бяса и яростта от това че за по малко от година долара от 1,3 стана 1,6... това са има няма 20% , а дори във "най-по-по-най" банка *** не можаха да изкарат такава. Надеждата , че Америка ще издуха супата преди ЕС е многоооо лелеяна за фенчетата на депозитите, а от коментарите и темите тук май това са над 80% от пишещите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
laik51
преди 13 години
А чичко Оли се опитва да скрие новата "Даная" с атака към най-слабите в Евросъюза.Ще ни проверяват за неверни отчети свързани с размера на бюджетния дефицит.....Спомням си една интересна притча в която се казваше че ако много пъти правиш опити да намериш белята може и да успееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Пенчев
преди 13 години
Тука доста специалисти са на дълги euro-позиции като гледам.А относно това,че САЩ печатали колкото си искат долари и си покривали дефицита:ами ще печатат,защото са с парична единица,която се явява и световна резерва.А ние европейците не трябва да пищим като ощипани моми,ами да направим така,че да отнемем това предимство на долара.Ама с тази бюрократизирана и социализирана икономика ще стане на Връбница у сряда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
al64ad
преди 13 години
И Бернанке отново /не за пръв път / ще обърне внимание за проблемите с дефицита :"Президентът на Управлението за федерален резерв /УФР/ на САЩ Бен Бърнанке ще предупреди днес, че САЩ трябва да "се простират според чергата си", предаде Асошиейтед прес.Бърнанке, който трябва да бъде изслушан по-късно днес от бюджетната комисия на долната камара на парламента, вероятно ще призове Конгреса и Белия дом да изготвят план за намаляване на рекордно високия дефицит на федералния бюджет.Ако това не ста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
1914
преди 13 години
току-що излезе материал за очакван дълг на САЩ 102% от бвп, или 19,6 трлн. долара през 2015 година. когато стане ясно, че еврозоната ще я бъде и този въпрос спре да е интересен, тогава ще се обърнат главите към Америка. И пак ще започнат приказките за изчезването на долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
al64ad
преди 13 години
Като чета постовете виждам ,че доста хора са наясно със ситуацията.За икономиката в Сащ ползвам един показател -събрани данъци /там няма как да играе статистиката/и какво -приходите са същите !Дълга /най -общо казано/ расте /само се говори за мерки за ограничаване на дефицита/,а вкарват още 200млрд "стимули".Ами ето "растеж" с наляти вече 1 трлн.Докато в Европа се виждат конкретни цифри А сегашната ситуация много наподобява приказката и вълкът сит и агнето цяло.До един момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
абитуриент
преди 13 години
6+ ...........чичо САМ е пуснал печатницата на 24часа - седем дена в седмицата и ся търси под вола ТЕЛЕ.......нямат полезен ход - системата е пред сриф........всичко различно от хартийките с умрели президенти е по - добро ..... не случаино КОНРАД АДЕНАУЕР и ДЕГОЛ побързаха де се отървът от тях и поставиха основите на ЕКЮТО.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Libor
преди 13 години
и аз подкрепям виждането за САЩ. изведнъж погледите ще се насочат натам и ще се получи поредната паника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
acdc na balkona
преди 13 години
Много добър коментар. Нима зад Океана всичко да е розово. Нима САЩ са с по-малко дългове, нима на тях не им предстоят огромни разходи, свързани със здравната реформа. Последните два месеца само се опитват да ни убедят колко добра е щатската икономика и как расте. Скоро ще се обърне пържолата, но първо лапачите са на ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Ама много интересно е, че има хора, които вярват, че няколко спекуланти и анализатори могат да унищожят валута, зад която стои ЕЦБ и някои от най-големите икономики. Като си търсиш умишлено кризи във всичко можеш да ги откриеш.За да не пълня коментарите, това е моя анализ за съдбата на еврото http://economistbg.blogspot.com/2010/06/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още