IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК спечели дело срещу мобилни оператори за тавана на цените на роуминга

Vodafone, Telefоnica, Orange и T-Mobile заведоха дело, твърдейки, че регулациите на ЕС не само са твърде сурови, но и нямат правно основание

13:05 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК спечели дело срещу мобилни оператори за тавана на цените на роуминга

Европейската комисия спечели дело срещу телекомуникационни гиганти, след като във вторник Европейският съд отсъди, че комисията има право да определя таван на цените за роуминг услуги, предаде EurActiv.

Първоначално телекомуникационните компании Vodafone, Telefоnica, Orange и T-Mobile заведоха дело пред Върховния съд на Великобритания през септември 2007 г., твърдейки, че регулациите на ЕС не само са твърде сурови, но и нямат правно основание.

В решението си съдът посочва, че регулациите на ЕС за законни и честни по отношение на защитата на потребителите и не нарушават суверенитета на отделните страни членки, тъй като роумингът е трансгранична услуга и съответно се нуждае от обща за ЕС регулация.

През юни 2007 г. ЕК въведе регулации, които поставиха лимит на цените роуминг в Европа. През февруари 2008 г. еврокомисарят, отговарящ за информационното общество, Вивиан Рединг нареди на мобилните оператори да намалят още таксите за роуминг – както за обаждания, така и за изпращане на текстови съобщения.

Нови регулации, приети на следващата година, въведоха по-нататъшни стъпки за постепенно намаляване на лимита върху роуминг обажданията.

Европейската комисия обмисля и допълнителни мерки за намаляване на цените на трансграничните обаждания, включително възможността за въвеждане на таван за преноса на данни. Комисията си е поставила за цел да премахне разликата в цените между обажданията в дадена страна и роуминг услугите до 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още