IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната заплата е проблем, не решение

По-високата минимална заплата означава повече държавни разходи, повече безработни, повече скрити доходи и ръст при някои плащания, коментира за Investor.bg икономистът Петър Ганев

14:50 | 09.06.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Минималната заплата е проблем, не решение

Анализът е изготвен за Investor.bg от Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ)

През последните дни усилено се заговори за увеличение на минималната работна заплата. Синдикатите, които в случая го играят държавници, успяват да пробутат тази идея, твърдейки, че така доходите на най-бедните българи ще скочат и това едва ли не ще съживи икономиката ни. Звучи добре, но просто няма как да се случи.

Нормално е хората да искат по-високи доходи и въобще по-добър стандарт на живот – по-добро образование, по-добро здравеопазване, инфраструктура и т.н. Всички искаме това, но то не може да бъде постигнато насила. Няма как с административно решение автоматично да постигнем тези по-високи доходи. Това е абсурдно мислене – пожелателно, статично и въобще глупаво.

Минималната работна заплата играе най-различни роли в България. От една страна, това е един от инструментите на държавата да се меси директно на пазара на труда, а, от друга, има най-различни плащания, които са директно обвързани с нивото на минималната заплата. Нейното покачване означава както проблеми за пазара на труда, така и скок при въпросните плащания.

Идеята, че минималната работна заплата защитава най-уязвимите, е наистина абсурдна. Всъщност, най-уязвимите са тези, който получават нула лева работна заплата, тоест тези, които нямат работа. Безработните в България в момента са към 370 хил. човека и минималната работна заплата по-скоро им пречи, отколкото помага. Ако административният минимум означава по-висока (от пазарната) заплата за най-ниско платените работници, то това наистина е за сметка на всички тези, които остават извън пазара на труда. Учебникарска истина, която често бива пренебрегвана.

Покачването на минималната работна заплата означава повече разходи и за държавата, и за бизнеса. Всичко това в полза на най-ниско продуктивните работници и в ущърб на всички безработни. Нещо повече, част от тези ниско продуктивни работници също ще станат безработни. По-лошите условия на пазара на труда са най-лошата политика в условия на криза.

Ефектът като потребление и „задвижване” на икономиката също е крайно спорен. Това не са нови пари, които се вливат в икономиката ни, а просто трансфер на едни пари от държавата, бизнеса и част от работниците към други работници. Тук дори и статичният ефект е нулев, тоест дори и синдикатите трябва да разберат това.

Нашенският пазар на труда е сложен за разбиране. Огромна част от хората работят неофициално и взимат пари на ръка. Някои пък се осигуряват на минимума, тоест работят официално, но пак крият истинските си доходи. Това се вижда из цялата страна и във всички сфери от икономическия ни живот. В момента, в който държавата вдигне минималната работна заплата, това означава преливане на работници от светло на тъмно. Държавата вместо да решава проблема със сивата икономика, ще си създаде по-голям.

Проблемите на пазара на труда не са всичко. Ако ви се наложи да посетите лекар, в момента ще заплатите такса от 2,40 лева. Тази такса не отразява разхода на лекаря да ви прегледа или нещо такова, тя се формира просто като разделите минималната работна заплата в страната на сто. Ако я вдигнем до 290 лева, почвате да плащате 2,90 лева такса, тоест ударът е пак по вас. Това е само един пример за плащания, обвързани с минималната заплата, които ще тръгнат нагоре, наред със други социални плащания на държавата. Тези ефекти също трябва да отчитат внимателно.

Казано накратко, по-високата минимална заплата означава повече държавни разходи (за заплати и социални плащания), повече безработни, повече скрити доходи и ръст при някои плащания (примерно за преглед). Новината ще бъде добра за ограничен кръг хора – част от най-ниско продуктивните работници - и лоша за всички останали, особено тези, които ще загубят работата си или просто няма да бъдат наети. Лоша новина ще бъде и за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
toni_sf
преди 13 години
Мисля ,че е по добре да се премине към почасово заплащане както е в почти всички европейски държави, макар че пак ще има укрити доходи от народа и от фирми които ще спекулират.И да питам рено ли е в някой от браншовете да взимаш 2000лв заплата а да те осигуряват на 350лв ,къде спи дьржавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
velin
преди 13 години
Питам се от къде тези синдикати смучат кръв ? Те са като *** те! Увеличението на МРЗ - е добре само за търтутници на Държавна ясла! Пак производствените работници ще плащат обяда ! Автора на статията е абсюлютно прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
markov
преди 13 години
Принципно съм привърженик на свободата на икономиката и свеждане на регулациите до минимум, но за МРЗ не мога да се съглася със статията. Принципно към момента тя е обезсмислена в голяма степен от минималните осигурителни прагове но въпреки това смятам че тази регулация от страна на държавата е необходима за защита на най-бедните.Примера за таксата плащана за посещение за лекар няма никакво отношение към поставения въпрос,законодателя е можел да обвърже тази такса с всяква друга величина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Гари
преди 13 години
Тъпите синдикати не могат да разберат, че трудът е стока като всяка друга и цената й зависи от търсенето и предлагането. Ако сложим минимална цена на хляба 100 лева, ще спрем да си купуваме хляб. Така е и със заплатите. По тяхната логика защо изобщо трябва да си играем с такива минимални вдигания от 240 на 290 лева. Дайте направо да направим минималната заплата 5000 лева. Дерзайте, синдикати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още