IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните служители остават без допълнителен платен годишен отпуск

Досега държавните служители имаха право на до 47 дни платен годишен отпуск

19:49 | 16.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Държавните служители остават без допълнителен платен годишен отпуск

Държавните служители изгубиха правото си на до 15 дни допълнителен платен годишен отпуск според длъжността им след направените промени в Кодекса на труда, предаде БТА. Te бяха одобрени днес на второ четене от парламентарната комисия по труда и социалната политика. 

Промяната изисква и изменения в Закона за държавния служител. В момента държавните служители имат право на 20 дни платен годишен отпуск плюс до 12 дни за ненормирано работно време и от 5 до 15 дни допълнителен платен отпуск, в зависимост от своята длъжност.

Така общо се събират максимално 47 дни платен годишен отпуск, като директор на дирекция има право и на повече отпуск, отколкото министрите и дори премиера. Това е посочила Светлана Ангелова, която е един от вносителите на предложението за промени.

Одобрените промени намаляват и минималния размер на глобата за всеки работодател, който нарушава трудовото законодателство. В зависимост от вида на нарушенията минималните глоби падат от 10 хил. на 1500 лева, от 2500 лева на 1000 лева, и от 15 000 лева на 1500 лева. Максималните размери на глобите в същото време се запазват.

Според вносителите на предложението Светлана Ангелова, Геновева Алексиева, Емануела Спасова, Вяра Петрова и Станка Шалейкова, така ще се подобри събираемостта на глобите и няма да се натоварват твърде много малките и средните фирми. От Главната инспекция по труда са подкрепили предложението с мотивите, че досега всички големи глоби над 10 хил. лева са обжалвани в съда, бавят се решенията и наказателното постановление бива отменено като маловажно.

Парламентарната комисия по труда и социалната политика е одобрила още и предложение на народните представители от БСП Мая Манолова, Емилия Масларова и Драгомир Стойнев. Те са предложили, когато работодателят не е разрешил ползването на платения отпуск според графика, направен за ползването му, работникът или служителят да имат право сами да определят времето за ползването му. Работникът или служителят ще трябва да уведомят за това работодателя писмено поне две седмици предварително.

Платеният отпуск, който се полага на работника, ще трябва да се използва през годината, най-много по производствени причини могат да бъдат прехвърляни десет дни за следващата, предвиждат промените в Кодекса на труда. За ползването на отпуска трябва да се прави график.

Неизползваните отпуски за предходни години до 1 януари 2010 г. ще трябва да се "изчистят" най-късно до края на следващата година, предвиждат още промените.

Работодателят ще може да освобождава работника в неплатен отпуск до 60 дни през календарната година без негово съгласие в случай на намалена работа на предприятието. Мярката е временна само до края на тази година.

Периодът, за който се въвежда непълно работно време, се удължава с още три месеца до 31 декември тази година. До края на следващата година периодът, за който работодателят може да възлага на работника или служителя да извършва временно друга работа в същото или друго предприятие, може да бъде удължен с още 45 календарни дни за една година. Периодът на принудителния неплатен отпуск или на намаленото работно време се считат за осигурителен стаж, предвиждат още разгледаните днес от комисията предложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още