IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска да строи ски курорти за 15 млрд. долара в Северен Кавказ

Правителството се надява курортът да развие туризма в страната и да създаде заетост в бедния, разтърсван от насилие регион

10:04 | 21.06.10 г.
Русия иска да строи ски курорти за 15 млрд. долара в Северен Кавказ

Русия планира да построи комплекс от ски курорти за 15,5 млрд. долара в населения предимно с мюсюлмани Северен Кавказ, където ислямски размирици отнеха живота на близо 1000 души миналата година, съобщи Ройтерс.

Правителството се надява курортът да развие туризма в Русия и да създаде заетост в бедния, разтърсван от насилие регион, който Кремъл нарича най-големия си проблем.

Проектът носи името „Височина 5642”, каквато е височината в метри на най-високия връх в Европа – връх Елбрус в Северен Кавказ.

Въпреки че размирните републики Чечня и Ингушетия не са включени в проекта, част от него ще бъде Дагестан, откъдето бяха родом двама камикадзета, които убиха 40 души в московското метро през март.

В тези три района са били убити най-малко 862 души при сблъсъци и атентати през миналата година, по данни на агенцията Caucasian Knot.

Други райони, които ще участват в комплекса от общо пет курорта, са близките, населени предимно с мюсюлмани, Карачаево-Черкезка република и Кабардино-Балкария, както и населените предимно с християни Адигея и Северна Осетия.

Русия се надява да привлече половината от необходимите за проекта 451 млрд. рубли (над 14,5 млрд. долара) от банки, сред които Morgan Stanley, JPMorgan и Citi, а останалите – от частни инвеститори, съобщава държавната агенция РИА Новости.

Предвижда се комплексът да бъде изградени през следващите 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още