IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потвърдиха отнемането на акредитацията ни за търговия с вредни емисии

Предвижда се възстановяването на акредитацията да стане преди края на тази година

16:24 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потвърдиха отнемането на акредитацията ни за търговия с вредни емисии

Акредитацията на България за участие в механизмите по Протокола от Киото, включително международната търговия с емисии, беше отнета с окончателно решение по случая на прилагащия орган към Комитета по изпълнение на задълженията на страните по протокола, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Така беше потвърдено предварителното заключение на прилагащия орган от 12 май тази година за отнемане на акредитацията.

Причина за решението е лошото качество на докладваната от България инвентаризация на емисиите през април 2009 г. и на констатациите от проверка в страната през септември 2009 г., която отчита липса на напредък след дадените препоръки.

По време на заседанието на прилагащия орган, проведено в Бон на 28 юни, България получи възможност за по-благоприятна и ускорена процедура за възстановяване на акредитацията, се посочва в съобщението на МОСВ.

В текста на окончателното решение са внесени съществени промени в полза на страната – България получава възможност да възстанови акредитацията, като представи подобрена информация за инвентаризацията на парникови газове и на тази основа поиска проверка на място от международни експерти.

В решението се оценява факта, че страната е доказала готовност и ангажираност да разреши възникналите проблеми, доказателство за което са изпълняваните вече и периодично актуализирани от нея мерки.

Очаква се експертна група да посети България в периода септември-октомври, като най-късно резултатите от проверката се очакват през ноември. При подобен сценарий се предвижда възстановяването на акредитацията да стане преди края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още