IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на еврозоната е нараснал с 0,2% през първото тримесечие

Увеличението на стоковите запаси и износа компенсира спада в разходите на потребителите и бизнеса

13:14 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
БВП на еврозоната е нараснал с 0,2% през първото тримесечие

Икономиката на 16-те страни от еврозоната е нараснала съвсем слабо през първото тримесечие, за което допринася най-вече увеличението на износа и възстановяването на стоковите запаси.

Това показа днешната трета и окончателна оценка на Евростат за брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната през първото тримесечие на тази година.

Той е нараснал с 0,2% спрямо последните три месеца на 2009 г. и е с 0,6% по-голям спрямо нивата си от първото тримесечие на 2009 г. Отчетеният положителен годишен ръст на БВП е първи през последните шест тримесечия.

Окончателните данни на Евростат потвърдиха очакванията на пазарните анализатори. Курсът на еврото срещу долара се понижава с 0,4% днес, като към 13:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2575 долара за евро.

През четвъртото тримесечие на 2009 г. БВП на еврозоната нарасна 0.1% от предходното тримесечие и се понижи с 2,1% на годишна база. БВП на страните от Европейския съюз (ЕС) в същото време се увеличи с 0,2% на тримесечна и се сви с 2,3% на годишна база. През първото тримесечие на тази година техният БВП се увеличава с 0,2% на тримесечна и 0,5% на годишна база.

Разбивката на данните за БВП на еврозоната през първото тримесечие показва, че промяната в стоковите запаси е увеличила БВП с 1 процентен пункт, докато износът е добавил 0,8 процентни пункта. Вносът в същото време намалява БВП на еврозоната с 1,3 процентни пункта, инвестиционните разходи отнемат от него 0,2 процентни пункта, а разходите на домакинствата - 0,1 процентен пункт.

Ирландия, Швеция и Португалия са трите страни от ЕС с най-голям тримесечен ръст а БВП от съответно 2,7%, 1,4% и 1,1%. Литва, Естония и Гърция се нареждат на противоположения полюс със спад от 3,9%, 2% и 1% на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още