IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

27% от офисите във Варна празни

До 22% стига спадът на наемите на офисите в морската столица, посочват консултанти

15:56 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
27% от офисите във Варна празни

Делът на незаетите офис площи във Варна към края на юни е 27%, което е ръст от 1 пункт в сравнение с края на миналата година, сочи информация на Colliers International.

Данните показват увеличаване на свободните клас А офис площи, докато клас Б отчитат спад. Увеличаването на заетостта при офисите клас Б е валидна за всички райони и се дължи на значителен спад в офертните наемни цени.

Най-висок ръст на свободните площи се наблюдава в периферията на Варна (32%).

Новопостроените офис сгради в центъра на града са довели до увеличаване на нивото на незаетите офиси до 28% в края на първото полугодие от 21%, отчетени в края на 2009 г.

Офис сградите, които се очаква да бъдат въведени в експлоатация до края на 2010 г., допълнително ще доведат до ръст на свободните площи във Варна, казват от компанията.

От Colliers като цяло отчитат повишено търсене на офис площи за първите шест месеца на годината.

Това отчасти се дължи на изтичането на договорите на някои компании, довело до сключването на много нови сделки. Общата площ на усвоените през първата половина на 2010 г. офиси достигна 4400 кв.м, което е съществен ръст спрямо предходния период. По-голямата част от усвоените площи са съсредоточени в център и широк център, главно вследствие на преместване дейността на някои компании в нов офис поради по-добри условия за наем и оптимизиране на офис пространствата.

Пазарът на офиси в периферията на Варна остава стабилен поради сключени дългосрочни договори при много добри наемни условия, смятат от компанията.

Предлагане

По отношение на предлагането, ситуацията на офис пазара във Варна през първата половина на 2010 г. е сходна с тази през цялата 2009 г. – ниска икономическа активност, забавяне завършването на някои проекти и много малко започнати офис сгради.

През първата половина на 2010 г. възходящата тенденция при предлагането продължи, макар и с по-слаби темпове в сравнение с предходния период. Някои инвеститори срещат трудности при изпълнението на сроковете на завършване на проектите, което забавя излизането на нови проекти на пазара.

През първото полугодие на годината новите офис площи във Варна се увеличиха с 5% (8190 кв. м), което е най-малкият ръст, отчетен до момента. Така офисният пазар в града достигна 177 600 кв. м. Периферните райони заемат 45% от общия офис пазар, докато сградите, разположени в центъра и широкия център, възлизат съответно на 26% и 29%.

Периферните райони заемат 45% от общия офис пазар, докато сградите, разположени в центъра и широкия център, възлизат съответно на 26% и 29%.

Наеми

През първата половина на 2010 г. офис пазарът във Варна отчете спад на офертните наемни цени в сравнение с предходния период. Средният спад в центъра е 15%, където средната офертна цена за офиси клас А възлиза на 10 евро на кв. м. В широк център спадът е 22%, а цените в периферните райони остават стабилни.

Тъй като наемните нива остават основната движеща сила при избора на наемателите, предлаганите бонус схеми играят важна роля в процеса на привличане на нови наематели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още