IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки изпитват остра нужда от кеш

Рекордното IPO за 22 млрд. долара на Agricultural Bank показва недостига на средства във финансовата система

19:38 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китайските банки изпитват остра нужда от кеш

Намеренията за организирането на рекордно по размер първично публично предлагане в света от страна на китайската банка Agricultural Bank of China без съмнение привличат медийния интерес. Освен това обаче те ясно показват недостига на финанси в банковата система на страната заради огромните количества изтеглени средства през миналата година.

Първоначалните прогнози сочеха дори, че банката ще успее да привлече 30 млрд. долара, но пазарната ситуация вероятно няма да го позволи, пише CNBC.

В момента се виждат проблемите с финансирането на китайските банки, които през миналата година отпуснаха рекордните 9,6 трлн. юана заради нареждането от правителството за подкрепа на икономиката.

„Моментът за организирането на IPO-то не зависеше от Agricultural Bank. То просто трябва да се осъществи, за да може банката да набере кеш за покриване на регулаторните изисквания”, посочват от Founder Securities.

“Всички банки са изправени пред огромна дупка на приходите и масовото търсене на капитал със сигурност ще натежи на пазара в дългосрочен план”, смятат анализаторите на компанията.

Agricultural Bank е последната голяма банка в Китай, която не е публична, ще направи опит да увеличи предлаганите на борсата в Хонконг акции с 15%, с което приходът й може да достигне 22 млрд. долара.

В същото време и друга голяма банка от страната – Industrial&Commercial Bank of China, планира да привлече пари от пазара. За момента именно тя държи рекорда за IPO с привлечените през 2006 година 21,9 млрд. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още