IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларният самолет се приземи след 26-часов полет

Тестовият полет е голяма крачка към целта на учените да обиколят земното кълбо със самолет, захранван само от слънчева енергия

17:06 | 08.07.10 г.
Соларният самолет Pathfinder Plus, създаден от NASA по проекта AeroVironment, кръжи над Хавай. Снимка: NASA
Соларният самолет Pathfinder Plus, създаден от NASA по проекта AeroVironment, кръжи над Хавай. Снимка: NASA

Експерименталният соларен самолет се приземи успешно в Швейцария след успешен нощен полет. Този успех е стъпка по пътя към целта за обиколка на земното кълбо със самолет, захранван от слънчева енергия.

Самолетът използва свръхефективни соларни клетки и батерии, за да се задържи във въздуха дори след като слънцето залезе.

Соларната машина излетя на 7 юли и се приземи на около 50 км от швейцарската столица Берн в 9,00 ч. сутринта местно време след 26-часов полет, предаде BBC.

По време на експеримента машината се е извисила на 8 700 метра. Това е най-дългият полет на най-голяма височина, осъществен от соларен самолет.

Тестов полет на машината имаше и в началото на тази година, но именно сегашният се счита за голяма крачка в разработването на технологията.

Самолетът е създаден в рамките на проекта „Слънчев импулс“, осъществен от Федералния политехнически институт на Лозана с подкрепата на частни компании и Европейската космическа агенция.

„Това е първият път, когато управляван от човек соларен самолет прекарва цяла нощ във въздуха“, казва Бертранд Пикард – един от дизайнерите на „Слънчев импулс“ пред BBC.

“Това беше моментът, който доказа, че мисията ни е успешна, ние успяхме“.

Екипът от дизайнери и инженери сега разработва нов, по-усъвършенстван модел самолет. Целта им е да обиколят земното кълбо до 2013 г. на борда на соларен самолет без никакво гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още