IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ нараснаха с близо една трета

Сделките с бизнес имоти в Централна и Източна Европа достигат 953 млн. евро през второто тримесечие

10:55 | 15.07.10 г.
Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ нараснаха с близо една трета

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа през второто тримесечие на 2010 г. достигнаха 953 млн. евро, бележейки ръст от 32% спряло първото, сочат данни на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Темпът на нарастване е по-бърз от общия за Европа, където инвестиционният оборот на пазара на бизнес имоти се увеличава с 15% до близо 23,5 млрд. евро през второто тримесечие. Същото увеличение отчетоха преди дни от друга консултантска компания - Jones Lang LaSalle.

Инвестициите растат въпреки стресови фактори като кризата с държавните дългове и въвеждането на строги мерки от страна на много европейски правителства, коментират консултантите.

Инвеститорите задържат фокуса си основно върху ключови активи, предимно в горния сегмент на пазара, като най-голяма активност се регистрира на най-големите и най-ликвидни пазари.

Инвестициите през второто тримесечие остават концентрирани във Великобритания, Германия и Франция, които заедно формират 62% от общите инвестиции в Европа за периода. Франция бележи най-голям ръст от трите пазара – 46% спрямо предходното тримесечие до 2,15 млрд. евро. На Острова ръстът е 24% до 8,3 млрд. евро, докато в Германия е отчетено понижение от 14% до 4 млрд. евро.

Намаление на инвестициите през второто тримесечие спрямо първото е регистрирано също и на Иберийския полуостров, където спадът е 41% до 689 млн. евро.

От включените 27 пазара някои от по-малките европейски държави като Австрия, Ирландия и Чехия постигат най-високи увеличения на тримесечна база, макар и от много ниска база. Полша и Скандинавските държави, в частност Швеция, започват да се оформят като фокус на силно инвеститорско търсене.

Друга забележима характеристика на европейския инвестиционен пазар през второто тримесечие е растящият брой големи сделки. В Италия например придобиването на търговския център Porta di Roma за 440 млн. евро от страна на Allianz Real Estate формира една трета от активността в страната през периода.

На някои пазари се наблюдава истинско нарастване на ликвидността при големите сделки. Германия изпъква с 13 сделки за по над 100 млн. евро през първите шест месеца на годината. Същото важи и за Великобритания, където възстановяването започна по-рано и през първото полугодие са реализирани 25 сделки за по над 100 млн. евро.

Джонатан Хъл, изпълнителен директор „Капиталови пазари“ в компанията за региона на Европа, Близкия изток и Африка, посочва, че с нарастването на по-големите сделки в Европа започва да се наблюдава и увеличение на трансграничната активност. Това вече е очевидно за Германия, където трансграничните инвестиции са нараснали до дял от 44% от пазара през първото полугодие спрямо едва 10% през второто на 2009 г. Същото важи и за Великобритания, особено за централните райони на Лондон, където повечето купувачи на имоти за по над 100 млн. евро са чуждестранни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още