IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти в ЦИЕ се активизират, България засега остава в застой

Полша и Русия са най-активните пазари, нашата страна и Сърбия са сред тези с най-ниска ликвидност

11:34 | 24.06.10 г.
Инвеститорите в имоти в ЦИЕ се активизират, България засега остава в застой

Продажбите на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) постигнаха силно възстановяване през първите пет месеца на 2010 г. и вече са със 150% повече от инвестициите за първата половина на миналата година, сочи проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), цитирано от Ройтерс.

Инвестиционните продажби за периода януари – май тази година са достигнали 1,5 млрд. евро, като начело са Полша и Русия. Инвестициите за първото полугодие на 2009 г. възлязоха на около 560 млн. евро.

Доходността от търговски имоти започва да се понижава, въпреки че компресията й може да отслабне през второто полугодие, посочват още от компанията.

„Въпреки че продължава да има инвеститорско търсене в горния сегмент на пазара в ЦИЕ и наличността остава ограничена, известна компресия на доходността може да настъпи по-късно тази година“, казва Йос Тромп, директор на отдела на компанията за проучвания и консултации в региона.

„Въпреки това очакваното забавяне на инвестиционната активност на немските фондове от отворен тип може да облекчи низходящия натиск върху доходността от първокласни имоти в ЦИЕ“, допълва той.

При немските фондове за имоти от отворен тип вероятно ще настъпи консолидация през следващите две години, защото по-малките играчи са принудени да продават активи.

В доклада се посочва също, че досега инвеститорите са били предимно фокусирани върху ключови пазари в Централна Европа като Полша и Чехия, които формират 60% от общите инвестиции в ЦИЕ.

Въпреки това обаче най-голямата известна сделка досега през второто тримесечие е извършена в Русия – продажбата за 146 млн. евро на бизнес центъра Capital Plaza в Москва на VTB Capital.

По-голямата част от другите пазари в Югоизточна и Източна Европа остават неликвидни, като пазари като Сърбия и България не се регистрирали никакви сделки от началото на годината, посочват от CBRE.

През февруари глобални инвеститори в имоти коментираха пред агенцията, че обмислят силно завръщане на пазарите в Полша и Чехия, но за сметка на други икономически по-слаби държави в Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още