IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовите индекси в Азия потънаха след данните за Китай

Сесията се движи на отрицателна територия за всички борсови индекси в региона, с изключение на Шри Ланка

12:36 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовите индекси в Азия потънаха след данните за Китай

Почти всички борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион се оцветиха в червено днес, след като поредицата от данни за Китай показа, че икономиката, индустриалното производство и продажбите на дребно в страната са забавили темпото си на растеж, и то - повече от очакваното.

Върху котировките натежаха и най-новите прогнози на Федералния резерв, който очаква по-слаб растеж на щатската икономика през тази година, както и понижението на продажбите на дребно в най-голямата икономика на света през юни, пише Bloomberg.

Те влошиха икономическите нагласи на инвеститорите и смъкнаха регионалния индекс MSCI Asia Pacific от най-високото му ниво за последните три седмици. MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в 10 азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, потъна с 1% до 116,49 пункта.

Цените на суровините се понижиха, а курсът на йената, която е убежище при икономическа несигурност, се повиши срещу всички 16 най-търгувани валути. Медта поевтинява с 0,6%, а петролът губи 0,3% до 76,85 долара за барел по време на електронната търговия в Азия днес.

MSCI Asia Pacific нарасна с 1,5% до края на вчерашната сесия, воден от технологичните компании, след като Intel обяви рекордни продажби и печалба за второто тримесечие.

Японският Nikkei 225 се понижи с 1,1% до 9 685,53 пункта, докато в Австралия S&P ASX 200 загуби 0,4% до 4 442,60 пункта. Добивните компании допринесоха най-много за тяхното повишение, както и акциите на японските износители заради поскъпването на йената, което оскъпява техните стоки в чужбина.

Японската централна банка на свой ред коригира надолу прогнозите си за растежа на японската икономика през 2011 г., след като дълговата криза в Европа влоши перспективите пред световната икономика. Ръководството й остави основния лихвен процент в страната на рекордно ниското ниво от 0,1% за 20-ти пореден месец.

На отрицателна територия приключи сесията и в Тайван и Южна Корея, където Taiex и Kospi се понижиха съответно с 0,1% и 0,4%. Единствено главният индекс в Шри Ланка – Sri Lanka Colombo, остава убедително на положителна територия, като се повишава с 0,9% до 4 639,79 пункта.

Най-много, с 1,9% до 2 424,30 пункта, потъна широкият китайски индекс Shanghai Composite. Най-големи бяха разпродажбите при производителите на суровини, след като стана ясно, че икономиката на страната е забавила растежа си до 10,3% през второто тримесечие. Shanghai Composite се е понижил с 25% от началото на тази година и е най-губещият индекс в света за последните шест месеца.

Акциите на Agricultural Bank of China завършиха сесията с ръст от 0,4% в първия ден от търговията им на фондовата борса в Шанхай. Те ще дебютират и на борсата в Хонконг утре. Главният индекс там - Hang Seng, се понижава с 1,5% до 20 255,62 пункта днес заради засилени разпродажби във всички сектори на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още